V.A. - Silent Season Dub

Scris pe 27.03.2005 de Doru649

Thinner, doamnelor si domnilor, se axeaza în special pe muzica electronica de inspiratie dub. La baza tânarului label german sta un grup de partizani, tovarasi de idei, aparuti în marea lor majoritate ca produs a ceea ce numim "demo scene"-ul european. În momentul de fata, se poate vorbi despre cel putin 30 de artisti din Germania, Elvetia, Franta, Danemarca, Olanda, Spania, Letonia... pâna si Canada sau SUA. Lansarile au început sa curga înca din 2001, ajungându-se acum la cifra 70. La rândul lor, turneele s-au înmultit si diversificat – au loc numeroase prestatii live în cluburi sau la festivaluri.

Deosebirea esentiala dintre Thinner si alte labeluri de calitate se refera la faptul ca muzica lor... nu poate fi cumparata. Mai mult chiar, sa o cumperi este strict interzis – însusi labelul se face responsabil de aplicarea sechestrului. Întreaga colectie Thinner e disponibila pe site-ul oficial www.thinnerism.com la orice ora a zilei, aceasta fiind si principala ei metoda de propagare. Fara nici o înregistrare, absolut gratuit, în format mp3, la 192kbps. Licenta file-urilor descarcate nu prevede alte restrictii: le poti asculta unde/când/la ce vrei, le poti include linistit într-un set, le poti fragmenta (!) si darui prietenilor... doar sa le vinzi si sa le cumperi n-ai voie. Conceptul fundamental al oricarui netlabel – "muzica zilelor noastre trebuie sa fie accesibila oricarui doritor".

Compilatia Silent Season Dub poarta numarul 039 în catalog. Tocmai prin ea am aflat de Thinner (la recomandarea unui tovaras electronist) si de artisti ca Benfay, krill.minima, Lufth – câtiva dintre cei mai rasariti, aflati aici în cele mai ambientale si minimaliste ipostaze. Ca o slabiciune personala, mai mentionez pe Off the Sky si Nonlinear Surface Tensions (Stratus Variate), a carei atmosfera calda, putin melancolica, ma cufunda într-un soi de amorteala placuta... La drept vorbind, mi-a placut cam tot ce am auzit. Sunete calde, la limita perceptibilului, putintel sincopate, atât cât sa nu deranjeze – vrei sa le studiezi, sa le asculti cu atentie, sa le patrunzi...

S-ar putea sa va placa si Voua, cum la fel de bine s-ar putea sa nu. În orice caz, asta nu schimba cu nimic esenta fenomenului – istoria se scrie sub ochii nostri. Thinner se ridica la un nou nivel, da multe concerte, participa la Netstock-uri si mareste tempoul, punând în circulatie câte 2-3 materiale la fiecare luna. Veti spune ca nu e cea mai buna solutie – pasamite, în curând, muzicanti vor fi mai multi decât ascultatori. Sunt de parere, totusi, ca fiecare material are ceva de oferit. Internetul îsi are propria selectie naturala, asa ca timpul le va lamuri, oricum, pe toate.

Cuvânt de încheiere?
Cred cu tarie ca bietul meloman, dupa ce s-a facut vinovat de atâtea si atâtea delicte, ARE TOT DREPTUL sa fie "ascultator", în loc de "hot", ca pâna acum. Macar si pentru asta, mult respect netlabel-urilor în general si lui Thinner mai cu seama.

Alegerea recenzentului:
Benfay – Falke
Off the Sky – Nonlinear Surface Tensions (Stratus Variate)

P.S. Orice fenomen iesit din comun si de oarecari proportii "in the network" vine parca de la sine, pe neasteptate, ca din senin. Deseori se-ntâmpla nici sa banuiesti, daramite sa auzi de asa ceva. Si-ntr-o-buna-zi, dintr-odata! – e acolo: vie, durdulie – o imensa subcultura. Si-te-ntrebi-cum-oare-ai-putut, în ticalosenia ta, sa traiesti si sa-nfloresti, sa existi fara ea. Fara particica aia de istorie. Si-tot-dintr-odata, le e limpede tuturor ca "iote bre, cât îi de simplu". De parca ar sta în vazul tuturor, ar pluti cumva în aer, dar, nu se stie de ce, numai unii o constientizeaza, o exprima. Si-aproape-imediat, încep a se ivi sumedenie de noi partizani-admiratori-plagiatori – unii mai întâi se gudura, ca apoi sa compromita, sa sfâsie, sa rupa în bucati...

Deocamdata însa, fenomenul e proaspat. Deocamdata, hypertextu' din browserul tau nu-i amenintat de nici o forta obscura. Deocamdata, îti masori placerea fonica în megabaitii varsati pe hard, iar banii n-au pus înca stapânire pe sufletul camarazilor subculturisti.

Ce mai stai? Bate fierul cât e cald! Suge la maxim tot ce e de supt! N-ai mila! – nici de tine, nici de amarâtul tau provider. Caci fericirea e trecatoare... Iar mâine vei uita, probabil, de toate astea, cufundat în alte ape, alte pasiuni. Pasiuni mai mari, negresit mai mari...

V.A. - Silent Season Dub

Rating: 4.3/5

Data lansarii: 2003

Label: Thinner

Tracklist:

01. Rentrer (Snarecrisp Mix)
02. Vintage
03. Nachtflug
04. Static Cloud
05. Nonlinear Surface Tensions (Stratus Variate)
06. Palmengasse
07. Horizontal
08. Duisburg Links
09. Fractional
10. Falke
11. The River Of Grace