Shy FX & T Power - Diary of a Digital Soundboy

Scris pe 08.01.2006 de Hazee

In ultimii doi ani reggae-ul, dub-ul si vocalurile si-au facut loc din ce in ce mai mult in drumandbass. Apogeul acestei tendinte a fost atins - probabil - anul acesta (2005) cand au aparut nenumarate remixuri, bootleg-uri si s-au samplat cele mai cunoscute/prafuite ritmuri sau voci jamaicane. In fruntea valului artistilor "de inspiratie" reggae/dub ii gasim pe cumetrii Shy FX & T Power. Cei doi britanici sunt personaje cheie pe scena jungle/dnb inca de pe la inceputurile anilor 90. Shy FX "a explodat" la numai 17 ani, in 1994 cu single-ul Original Nuttah. Inregistrata alaturi de mult mai titratul UK Apachi, piesa a urcat pana in UK Top 10, transformandu-l pe tanarul Shy FX intr-un adevarat superstar. Din nefericire urmatoarele releas-uri pentru S.O.U.R. (Sound of the Underground) nu au mai avut parte de acelasi succes si in perioada ce a urmat nu s-au mai auzit foarte multe despre Shy FX. Asemenea lui, T Power si-a inceput activitatea muzicala ca membru Bass Selective, pe vremea cand hardcore rave-ul o cotea catre jungle. Pornind de la hip-hop (old school) pana la drumandbass si ambient, acesta a traversat un teritoriu muzical deosebit de vast. Cea mai reprezentativa dintre creatiile sale timpurii este Mutant Jazz, un "joint-venture" ce combina breakbeat-ul si jazz-ul cu muzica ambientala. Drumurile lor s-au intersectat tot in perioada S.O.U.R. si un prim rezultat al apropierii lor muzicale nu s-a lasat asteptat: Feelin U, iar mai apoi "monstrul" intitulat Shake UR Body (cel mai de succes single drumandbass scos vreodata). De aici incolo baietii au devenit nedespartiti, producand impreuna, atat ca si Shy FX & T Power cat si sub pseudonimul Ebony Dubsters (la label-ul omonim, detinut in co-proprietate). Set it Off, debutul duo-ului dinamic pentru ffrr/London Records insumeaza multe colaborari (Elephant Man, Di, Skibadee, Fallacy, Kelle LeRoc) si pune accentul pe muzica de dancefloor cu piese ce au devenit in scurt timp "anthems".

Andre Williams si Mark Royale adica Shy FX, respectiv T Power au dat lovitura si in 2005 cu albumul Diary of a Digital Soundboy (Digital Soundboy), asteptat cu spume la gura de fani, presa si DJ. Introducand tehnici dub si armonii reggae in sound-ului lor specific - funky si soulfull - ei au reusit un amalgam echilibrat, ce emana energie pozitiva pe toata gama de frecvente. Astfel Feelings e genul de piesa care te face sa dansezi prin casa si sa o fredonezi zile intregi, de vreme ce-ti ramane in cap fara sa vrei. Ingrediente: acorduri de chitara bine alese, clape Rhodes, multe percutii si fragmente vocale sexy alaturi de un breakdown de exceptie. Remixul lui Incognito - una bucata nu-jazz-soul, schimba total filmul, fara a-i stirbi farmecul, si te proiecteaza undeva in anii '70. David "Boomah" Williams, fratele mai mic al lui Shy FX, relateaza povestea unor bad boys ce fumeaza ganja toata ziulica si sunt pusi intotdeauna pe fuga (On the Run) la peste 170 BPM. Un scenariu asemanator (impuscaturi, cartier si baieti rai + ragga-power la maxim) il are in prim plan pe Top Cat (Everyday), in timp ce la polul opus Di merge pe ideea jazzy, declarandu-se Unavailable. Prelucrata cu multa atentie, clasica Beetween the Sheets, a celor de la The Isley Brothers, imbraca stilul caracteristic Shy Fx & T Power, transformandu-se in Sheets, pe cand Don't Rush si Rock the Boat poseda un bassline similar si introduc multe elemente din r&b. Ultimele doua trackuri, singurele instrumentale de altfel, sunt semnate doar de catre T Power, jumatatea mai "rea" a duo-ului. Delta VIP (aparuta in original pe compilatia Club Sessions, la Liquid V) aminteste de Ils - No Soul (High Contrast remix), avand o linie de bass si stringuri asemanatoare, dar degaja o atmosfera diferita, nostalgica si trista. Ca si sonoritate, Mercy se apropie foarte mult de productiile aparute sub numele Ebony Dubsters: jump up in viteza, necrutator si... rece, fapt subliniat de sample-ul de voce gospel care roaga "Lord have...mercy".

Cu un sound unic, Diary of a Digital Soundboy tinteste titlul de albumul anului. Astfel 2005 s-a dovedit a fi un an prolific pentru mai toti producatorii drum'n'bass. Ramane sa va convingeti si voi de ceea ce inseamna un Digital Soundboy si va recomand procurarea grabnica a materialului in cauza. Restul va veni de la sine...

Alegerea recenzentului:
Feelings

Shy FX & T Power - Diary of a Digital Soundboy

Rating: 4.9/5

Data lansarii: 2005

Label: Digital Soundboy

Tracklist:

01. Feelings
02. On the Run
03. Don't Rush
04. Everyday
05. Rock the Boat
06. Lover's Rock
07. Sheets
08. Unavailble
09. Delta VIP
10. Mercy