Jedi Mind Tricks - Servants in Heaven, Kings in Hell

Scris pe 17.10.2006 de DJ Strike

Exceptandu-i pe ascultatorii clandestini de hip-hop, probabilitatea ca vreun fan declarat al genului sa nu fi auzit (macar in treacat) de Jedi Mind Tricks este foarte mica. Reteta succesului, de care se bucura duo-ul american (Vinnie Paz alias Ikon The Verbal Hologram si Stoupe the Enemy of Mankind), nu e nicidecum una secreta - combinatia de beat-uri complexe (faurite din sample-uri preluate de pe te miri unde) si rime elaborate, ce ataca diverse teorii si mituri, a fost si inca mai e folosita de nume ca Wu-Tang Clan, Company Flow sau Non Phixion. Insa pe noul album al trupei din Philadelphia, aparut in aceasta toamna (19 septembrie 2006), reteta atinge o noua etapa a dezvoltarii.

Servants in Heaven, Kings in Hell - caci astfel se intituleaza realizarea - e cu siguranta unul din acele albume ce imi rezerva la fiecare ascultare surpriza de a descoperi sample-uri inedite, dosite bine printre beat-urile marca Stoupe, ori neobisnuite semnificatii ale metaforelor din versurile lui Paz. Acest fapt constituie dealtfel un ingredient de baza al retetei mai sus amintite - precedentele Visions of Ghandi sau Legacy of Blood sunt alte exemple graitoare in acest sens - intrucat implica si o participare activa a ascultatorului - discretizarea pieselor devine aproape involuntara, functionand ca un automatism. Deci, nu-i de mirare ca forumurile site-urilor hip-hop din intreaga lume contin sute, daca nu mii de posturi cu privire la provenienta sample-urilor sau destinatia rimelor. Caci in cazul celor de la Jedi Mind Tricks, dupa cum afirma si Vinnie Paz intr-un interviu recent, lucrurile nu se pot afla undeva la mijloc - ori iti plac la nebunie, ori ii urasti de moarte.

Conceptul albumului are la baza mai multe caracteristici ale formei de guvernamant regale - monarhia absolutista fiind expusa prin paralelism cu regimul Bush. Intro-ul contine un sample de teatru radiofonic, ce face parte din monologul unui rege care isi vede amenintat tronul - "The hunter return'd from where he came [...] I will confront him and challenge him!". Stoupe intercaleaza pasajul vocal intre versurile lui Paz preluate de pe materiale mai vechi dinamizand intregul ansamblu cu ajutorul unei avalanse orchestrate de viori. Descinderii ii succede, evident, prezentarea - Put 'Em in the Grave. Pe ritmuri de mandolina - instrument specific zonei de sud a Italiei - MC-ul cu origini siciliene, isi zugraveste inca o data personalitatea, afisand totodata si un nou flow: "I'm the one that speak the language of fate / I'm the one that speak the language and the anguish of hate / My banger is great, it split the top of your dome / Like the book of Revelations for the prophets in Rome". Trimiterile antireligioase sunt evidentiate de refrenul executat in stil DJ Premier pe "You ain't gotta go to church to get to know your God" a lui Jay-Z. Vincenzo Luvineri a ramas la fel de contrariat si cu ocazia acestui album - Suicide (titlul chiar nu se potriveste) - scotand la lumina o serie de intrebari perpeplexe: "But y'all should know by now the type of shit I'm on / Like, does the New Testament contradict the Koran? / Does every Muslim in the world come equipped with a bomb? Does every rap video have a chick in a thong?".

Prima colaborare pare a fi si cea mai de efect - Uncommon Valor: A Vietnam Story punandu-i fata in fata pe Ikon the Verbal Hologram si R.A. The Rugged Man. Cei doi relateaza doua povesti diferite - ambele avand ca loc de desfasurare Vietnamul. Daca Vinnie se pune in pielea unui soldat american socat de absurditatile specifice razboiului (nepasarea conducatorilor, moartea civililor si oamenilor nevinovati sau frica de moarte), R.A. aproape ca retraieste cosmarul tatalui sau (veteran in Vietnam), cand "raporteaza" pe nerasuflate drama sergentului Thorburn, John H. Daca nu ati fost tentati sa ascultati vreo piesa apartinand lui Rugged Man, strofa sa va fi de-ajuns pentru a va determina sa cautati cu disperare toate materialele acestui super MC. La lista invitatilor cu greutate se adauga Ill Bill cu primul single - Heavy Metal Kings - ce beneficiaza de o productie autentica à la The Enemy Of Mankind cu sample-uri din Carmina Burana - Esuans Interius si insert-uri vocale preluate din Peterborough Chronicle ce descriu domnia regelui Stephen I. Din capitala hip-hop-ului a raspuns prezent si Sean Price, sustinut pe refren de Block McCloud cu Outlive the War - ocazie cu care am fost pus la curent cu noile idealuri ale MC-ului din Brooklyn: "Ruck flow is like «Fuck you, God» / I don't wanna rhyme, I need a construction job". Ramanand in aceeasi arie, ii remarc pe noii membri ai echipei de MC-i de vis, A.O.T.P. (grup infiintat la initiativa lui signor Luvineri), Reef The Lost Cause si Chief Kamaki prezenti sa sustina un manifest muzical - Gutta Music - indreptat impotriva lui Bush si otravit cu un tango neasteptat de inspirat - Yo no soy esa - ce vine din partea lui Mari Trini.

In cazul in care sunteti curiosi cum am fi fost tratati daca Ceausescu ar mai fi trait si azi, Shadow Business ofera o scurta definitie a termenului "slave label". Melodia se deschide cu marturia unui personaj ce descrie un mod de viata sclavagist (fiind citate situatia Chinei si cazul inchisorii Industrial Complex), comparabil cu cel prezentat de George Orwell in romanul 1984. Mesajul ascuns al acestei piese e surprins in pasajul vocal strecurat subtil la inceputul ei: "Solo tu puoi salvarmi, ricordati! / Anche se ho sbagliato, perdonami!" (Doar tu ma poti salva, aminteste-ti! / Chiar daca am gresit, iarta-ma!). Cuvintele lui Richard al II-lea (din opera shakespeariana cu acelasi nume), preluate probabil tot dintr-o inregistrare radiofonica britanica, domina interludiul Triumph and Agony si fac trecerea spre cel de-al doilea single - epistolarul Razorblade Salvation. Odata cu aparitia invitatei Shara Worden, deprimarea si tristetea isi fac loc in aceasta spovedanie canceroasa adresata de Vincenzo mamei sale. Stoupe reorchestreaza Dumb I Sound a lui Sufjan Stevens si lasa un indiciu prin interventia Alchimistului (interpretat de Alejandro Jodorowsky) din filmul The Holy Mountain: "You have power and money, but you are mortal".

Vinnie Paz nu isi tradeaza numele - acela al unui boxer de categorie super grea - si loveste cu cateva punch-line-uri pe When All Light Dies (ce o are invitata pe aceeasi Shara Worden), A Blood Red Path si Serenity in Murder. Black Winter Day, un testament de final scoate la lumina partea sensibila a lui Vinnie, in timp ce Stoupe mai sampleaza o vioara din Tear Me Apart al lui Alberto Daglio. Albumul a beneficiat si de o versiune DVD ce include 3 bonus track-uri, dintre care remarc un remix cu adevarat heavy-metal la single-ul cu Ill Bill.

Una peste alta, Servants in Heaven, Kings in Hell reprezinta albumul de maturitate al duo-ului Jedi Mind Tricks. Chiar daca temele cu care ne-au obisnuit pe precendetele materiale se pastreaza si aici, mesajele, conceptele sau subtilitatile sunt ambalate si livrate la un alt nivel avand o experienta mult mai bogata in spate.


Alegerea recenzentului:
Uncommon Valor: A Vietnam Story (feat. R.A. The Rugged Man)
Heavy Metal Kings (feat. Ill Bill) (Terror remix)
Razorblade Salvation (feat. Shara Worden)

Outerspace - Blood Brothers

22.11.2006

The Torture Papers - primul LP al grupului Army of the Pharaohs a deschis lista de lansari Babygrande Records pe 2006. Dat fiind importanta deosebita acordata de catre label proiectului nu a [citeste]

Jedi Mind Tricks - Servants in Heaven, Kings in Hell

Rating: 4.2/5

Data lansarii: 2006

Label: Babygrande Records

Tracklist:

01. Intro
02. Put 'Em in the Grave
03. Suicide
04. Uncommon Valor: A Vietnam Story
05. A Blood Red Path
06. When All Light Dies
07. Serenity in Murder
08. Pariah Demise (interlude)
09. Heavy Metal Kings
10. Shadow Business
11. Triumph and Agony
12. Razorblade Salvation
13. Outlive the War
14. Gutta Music
15. Temples of Ice (interlude)
16. Black Winter Day