fbcfabric & reindeer - It's Not Who You Know, It's Whom You Know

Scris pe 08.11.2005 de DJ Strike

Timpul necesar in care se realizeaza o recenzie pentru un album variaza in functie de 2 factori principali. Trecand peste cel implicat de starea de spirit a autorului, urmatorul ca importanta il reprezinta calitatea materialului. Se intampla rar sa dau peste un material ce necesita atat de multa atentie si rabdare in ascultare. Desi a rulat de zeci de ori in player, nu am gasit pana acum timpul si rabarea necesara concentrarii ideilor intr-o recenzie. Si asta pentru ca CD-ul de fata este cu totul special: incepand de la modul de ambalare si terminand cu cele mai mici detalii ale productiei. Cred ca v-am facut destul de curiosi incat sa cititi si restul recenziei si sa aflati despre cine e vorba...

Autorii sunt fbcfabric (producator) si reindeer (MC), membri ai label-ului londonez Buttercuts Records, iar numele albumului pare a fi ales de un profesor ce preda gramatica limbii engleze: It's Not Who You Know, It's Whom You Know. In ceea ce priveste prezentarea... banala carcasa de plastic a fost inlocuita cu un plic din material textil de culoare neagra, tivit pe margini cu ata de culoare rosie. Tracklist-ul sta scris pe o eticheta de culoare alba, identica celor ce contin indicatiile de curatare sau restrictiile de temperatura. Asa cum ii sta bine oricarui album ce se respecta, si acesta a fost precedat de un EP, intitulat Who Are You. Insa nu a aparut in formatul clasic de 12", ci pe unul mai putin popular - 10" si a curprins 3 trackuri - Soulsuck, Down the sides si Passenger.

It's Not Who You Know, It's Whom You Know e structurat in 4 parti, fiecare cu nume distinct si caracterizate de o stare de spirit aparte. Scena I: Ethics, Morals, Principals, Standardsm, Conviction e dominata de o atmosfera intunecata, apasatoare. Piesele se deruleaza continuu, productia functionand ca o adevarata forta de coeziune ce leaga particulele acestui material. Rezultatul lui fbcfabric se afla undeva la granita dintre hip-hop si trip-hop, ceea ce i-a permis lui reindeer sa livreze versuri intr-o maniera straina structurii lirice caracteristice hip-hop-ului. Pe Soulsuck, MC-ul zugraveste o lume gri, condusa de un sistem hotarat sa distruga valorile spirituale, care adopta conformismul exagerat si guverneaza dupa legile consumerismului: "I need to barn more loyalty points or I'm getting voted off the planet. Press your red buttons now. You need to all work together and then betray each other because it's gonna make you rich and famous." Rub the calm one duce sound-ul mai mult inspre zona Portishead, beaturile downtempo fiind complementate de o serie de scratch-uri. Totul se opreste brusc, cortina cade, urmand a se ridica lent... Scena II: Awkward Walker. Ceea ce face din fbcfabric un producator exceptional, este modul in care acesta reuseste sa creeze o diversitate de senzatii si sa transpuna ascultatorul intr-o alta lume. Inevitabil devii actor intr-un film al carui soundtrack il auzi, dar a carui imagine nu exista... decat daca ai puterea si capcacitatea necesara pentru a o construi.

Universul spre care suntem purtati de catre cei doi e ilustrat de o scurta repriza de brainstorming: "Songs of love and hate. Super sounds subservient echoes whispers truncated. Watching the unrelated gain a loss of ground. Wide open, bleached and drowned. Crown a king of sinners on super eight negating. Pinned in and sinking, semaforo rosso blinking, think your way out of this one." (Mask of sanity). Ne aflam in scena III: Patience and Three Trains. Rotile se pun in miscare, locomotiva incepe sa scoata aburi si pana sa prinda viteza ne vedem izbiti de un sound eclectic, asortat cu inserturi vocale venite parca din alte lume... Tribulatiile unui suflet disparut par mai clare ca niciodata: "You can hear me if you listen close. I'm still here singing like the locked away person might. Might I stop to imagine or ponder this new path like a brand new opening or long shot from the no hoper. There's so much I've never written down. I still remember the long walks and dawns. I still reflect in the same way, my mirror and the people behind it. My house I drift to and from the way it looks at me." (The only dance I can do).

Shake the hand of an unsuspecting victim e una dintre cele mai dinamice compozitii. Cand totul parea disparut si linistit, vocea peltica a lui reindeer razbate angrenand o data cu ea o avalansa de tobe. MC-ul se transforma in profet, furia lui lovind intreaga lume de plastic: "Hitler youth pop idols and government finding morbidly depressed teenagers become martyrs in Gaza. Thirty eight hour week white collar multinational accomplices catch live internet executtons and go paintballing on the weekend. The have and hake nots. Government sanctioned medical testing. Behind the scenes rape and conspiracy. MTV and the capitalist hip hop ethos. Degeneration of ageing minds through synthetic drugs." Asaltul venit in 2 valuri se termina apocaliptic: "It's dark now". Scena IV: Pout and clutch mediocrity se incheie cu o piesa-omagiu, dedicata celui ce a fost John Peel - jurnalist britanic, cunoscut pentru varietatea de gusturi muzicale pe care le prezenta in cadrul propriului show la Radio 1, decedat in 2004 la sfarsitul lunii octombrie.

Din punct de vedere al complexitatii soundului, It's Not Who You Know, It's Whom You Know poate rivaliza cu celebrele soundtrackuri apartinand lui Moloko - Requiem for a dream, Massive Attack - Danny the Dog sau Angelo Badalament - Twin Peaks. Totusi vocea lui reindeer poate da de furca si celor mai ascutite urechi, o parte din simbolistica versurilor neputand fi apreciata la adevarata valoare. In ciuda faptului ca are toate ingredientele necesare unui material de calitate, fanii hip-hop-ului clasic nu vor simti acest material la cote maxime. Mintile deschise vor fi insa placut impresionate de puterea si complexitatea acestei mici bijuterii.

Alegerea recenzentului:
Soulsuck
Shake the hand of an unsuspecting victim

BC400 – The Antidote

22.04.2005

Unitate în diversitate prin comunicare interculturala – aceasta pare a fi deviza celor de la BC400. Formata în anul 2000 din trei MC, doi solisti vocali, un producator si [citeste]

fbcfabric & reindeer - It's Not Who You Know, It's Whom You Know

Rating: 4.7/5

Data lansarii: 2005

Label: Buttercuts Records

Tracklist:

01. The Lighting of the Lamps
02. Soulsuck
03. Down the Sides
04. Passenger
05. Rub the Calm One
06. Sit and Wait
07. Extended Placement
08. Fall Asleep and Dream of our Childhoods
09. Mask of Sanity
10. All I See
11. The Only Dance I Can Do
12. Shake the Hand of the Unsuspecting Victim
13. Please Call Stella
14. And Then John Peel Died