DJ Honda - HII

Scris pe 15.02.2003 de Nevrotik

Japonia are potential. Japonia produce si este pe harta hip-hop-ului, fara îndoiala. Numele unora ca DJ Krush, Dan "The Automator" Nakamura sau DJ Honda sunt edificatoare si universal acceptate ca simbol al calitatii.

Originar din Hokaidao, Honda îsi gaseste radacinile muzicale în grupul american de rock Clique, dar fiindca nu a obtinut cu acesta succesul scontat, s-a reorientat catre DJ-ing. Cu mult efort si-a perfectionat tehnica, facându-si un nume prin aparitii la diverse eventuri în cluburile de top din Tokyo. Odata cu acestea, a început sa-si faca contacte si relatii de prietenie cu Afrika Bambaata, Universal Zulu Nation si cu o serie de MC ce aveau sa apara ulterior pe albumele sale.

Dupa debutul de succes (DJ Honda) în 1996, revine, iata, doi ani mai târziu cu HII. Nu o face singur, ci acompaniat de nume mari precum De La Soul, KRS-One, The Beatnuts sau X-Ecutioners.

Vreme de mai bine de un deceniu, trend-ul beat-urilor din mainstream a fost dat de labelul Def Jam. Honda încearca pe HII sa faca o trecere la sound-uri mai underground, participând astfel la ce avea sa fie o adevarata revolutie. Spre deosebire de Krush, care si-a pastrat aerul oriental, Honda este mult mai "international" în compozitii, influentele sale americane oferindu-i un statut de DJ modern.

Albumul nu prezinta nici un efort solo, ceea ce îl face mai mult un mixtape. Astfel, Roc Raida (X-Ecutioners) deschide ostilitatile cu un intro care-i poarta numele. Este urmat îndeaproape de veteranii De La Soul (Troubles in the Water), pentru care DJ-ul realizeaza un sound de bas subtil si atractiv ce se combina bine cu vocea celor trei.

Practic anonimii Black Attack sustin ca au nevoie doar de 5 secunde (5 Seconds) pentru a-si demonstra valoarea. Rimele lor, însa, sunt pline de clisee: "I'm trying to get dough like Suge Knight/ All my niggaz representin' it right". Refrenul face auzita vocea lui Redman pe un cut care se integreaza excelent cu linia melodica.

Keith Murray si 50 Grand (L.O.D) îsi ridiculizeaza pur si simplu competitia pe Hai. Primul demonstreaza o lejeritate verbala incredibila combinata cu jocuri de cuvinte, fapt care-i justifica pe deplin sintagma cu care s-a autointitulat: "the most beautifullest vocabulist".

Probabil cel mai bun sound de pe album se face auzit odata cu Team Players. "Atâta vreme cât am beat-uri, eu voi fi la livrare" pare sa spuna KRS-One, care deschide track-ul cu un flow incredibil: "I open fire with lyrical gats for opening acts and opening tracks/Without vocally knowin' they raps/ I crack backs when active raps get 16 gold and platinum plaques/ I been there and done that/ You wanna critique the teacher but you know you haven't studied/ People turn funny when they think you're makin' money/The true philosopher of hip hop is in the place/ I'll punch you in your face then discuss clearing space". Doe-V îl completeaza bine pe KRS, dar nu reuseste sa-l eclipseze.

Din nefericire, excelentei de pe Team Players îi urmeaza mediocritatea lui On the Mic. Livrarile unora precum Cuban Link, Ju Ju sau A.L. adâncesc si mai mult prapastia. Tot realizari mediocre vin înca o data din partea Black Attack (Blaze it Up) si S-On (Go Crazy). The Beatnuts sunt în nota lor obisnuita: piesa va fi apreciata de fani si hulita de cei care nu-i suporta.

Multi producatori aseaza cel mai tare joint undeva la începutul sau mijlocul albumului. Nu este si cazul lui Honda, care lasa desertul pentru sfârsit, unde îi este locul. Astfel, colaborarea cu Mos Def - Traveling Man - încheie în mod fericit un album sovaitor. E inutil sa descriu piesa, pentru ca trebuie ascultata pentru a te convinge într-adevar cât de buna e. Mos Def vine cu un "rhyme and reason" incredibil peste beat-ul melodios ce i se potriveste perfect: "This thing called rhymin' no different from coal minin'/ We both on assignment to unearth the diamond/ When you start climbin'/ And then I start shinin'/ You be strugglin' and strivin'/ And they think you prime-timin'/ Maintain and keep silent, make note, an observation/ This confrontation/ This is the daily operation/ My concentration/ Stay focused on my recitation/ 'Bout to reach my destination with no pause or hesitation/ Baby make the preparation cause this ain't no recreation."

Alegerea recenzentului:
Travellin' Man (Feat. Mos Def)

Keith Murray - The Rap-Murr-Phobia

12.12.2007

Cum am putea pasi in anul Sobolanului fara a vorbi despre un alt veteran trecut de la perioada in care incearca marea cu degetul la aliasul The Most Beautifullest Thing in This World (rom. [citeste]

DJ Krush - Stepping Stones: The Self Remix Best

27.09.2006

Unii artisti adopta consistenta ca fundament al carierei, altii, tocmai schimbarea permanenta, temandu-se probabil de alura confortului si a unei posibile stagnari generate de acesta. Pentru [citeste]

Rahzel - Rahzel's Greatest Knockouts

10.11.2004

Dupa aproape cinci ani de la excelentul debut solo Make the Music 2000, Rahzel – "The Godfather of Noyze" – se întoarce pentru a instaura al doilea descalecat al [citeste]

DJ Honda - HII

Rating: 3.5/5

Data lansarii: 1998

Label: Relativity

Tracklist:

01. Intro
02. Trouble in the Water
03. 5 Seconds
04. Hai!
05. Every Now and Then
06. (Interlude)
07. Team Players
08. On the Mic
09. For Everyday That Goes By
10. WKCR (Interlude)
11. Who the Trifest?
12. Talk About It
13. Black Attack
14. (Interlude)
15. Go Crazy
16. Around the Clock
17. When You Hot You Hot
18. Interlude
19. Travellin' Man