Concord Dawn - Uprising

Scris pe 19.11.2004 de Hazee

Vreau sa spun inca de la inceput, fara pic de subiectivism, ca asta e un album exceptional. Al doilea LP Concord Dawn pâna în prezent, a venit sa revolutioneze si sa aduca putin aer proaspat drumandbass-ului, tocmai din Noua Zeelanda. Cei doi producatori, Matt si Evan, si-au numit noua "trupa" dupa planeta-gazda a lui Boba Fett, criminalul intergalactic din "Razboiul Stelelor" – serie de filme pentru care au facut o adevarata pasiune. Unul este fost somer, internet addict; celalalt a lucrat într-un magazin de instrumente muzicale si a cântat într-o trupa rock. Sound-ul lor este greu, dar digerabil si antrenant totodata, reusind sa capteze atentia foarte usor, pentru ca aduce ceva nou.

Morning Light deschide albumul în forta cu îndemnul, devenit anthem, "Please don't cry/ In the morning light". Parametri: semi-vocal, trancy + b-line gras = un monstru pentru dancefloor, uplifting si dark în acelasi timp. A fost cuplata pe un bootleg cu alt "monstru" apartinând Ill Skillz, I'll Be There 4 U.

Tonite a avut norocul sa fie remixata de colegii australieni de la Pendulum, varianta lor fiind mai buna decât cea prezenta aici. Totusi, si originalul face treaba – îti poti testa rezistenta boxelor la atacul de frecvente joase (cu care baietii nu s-au zgârcit), b-line-ul distorsionat si ceva stringuri pe fundal fiind combinatia.

MC-ul local Scribe aduce spice-ul pe Get Ready, un track super-dansant, cu aroma de hip-hop. Baiatul o da bine, are flow bun, iar instrumentalul infectios parca aduce a Cypress Hill la BPM dublu.

Ninja – instrumental cu ritm spart dar coerent, ce se construieste încet pe niste stringuri pentru a se rupe dupa primul breakdown, în scheme de karate.

Raining Blood, împreuna cu Pack of Wolves (Nightbreed) sunt single-urile care au scris un nou capitol în istoria drum'n'bass, adaugându-i o noua sub-încrengatura: "metal-dnb". Evan este responsabil pentru riff-urile criminale, asemanatoare cu cele ale lui Reign in Blood de la Slayer, puse peste beat-ul la fel de killer. Aparuta initial pe EP-ul Paranoia (Renegade Hardware), Raining Blood nu putea lipsi de pe album.

Cel de-al doilea invitat al baietilor, Tiki Taanie (vocalul de la Salmonella Dub), face partea de voce pe Don't Tell Me – înca o piesa devenita între timp anthem. Atitudine agresiva, prin instrumentatie si versuri: "Don't tell me what to do/ And who the fuck are you/ I got my own idea/ And I don't give a care".

Aurora a aparut pe o gramada de compilatii, gen Trance'n'Bass: un instrumental hibrid, technoid si atmosferic, dar nu mai putin fioros, trademark Concord Dawn. La fel si cu Horror Show: instrumental rapid, dark si technoid, cu ritm rupt si violent. Sunt curios cum ar arata videoclipul.

Let It Go exploreaza latura mai funky a celor doi "compozitori", dar cu o "malitiozitate" caracteristica în sound. Ritm drept, niste pad-uri simple si bass-ul foarte rau, alaturi de reprizele vocale, sunt ingredientele de baza.

Un nou exemplar din categoria grea, Scimitar, se afla undeva pe felia "freak" a lui Dylan: ritm fragmentat, b-line foarte gras si o atmosfera horror. Zulu, piesa de încheiere, consemneaza contributia lui Optiv (Cause 4 Concern), a carui productie se simte foarte bine. O compozitie instrumentala, atmosferica, foarte apreciata pe dancefloor. Neuro-funk, cum ar spune americanii.

În încheiere, nu pot sa spun decât ca astept chestii noi de la Concord Dawn. Uprising înseamna mai mult decât o compilatie de single-uri aparute pe 12", ce au devenit ulterior hituri – e un produs omogen care a impus noi standarde.

Alegerea recenzentului:
Get Ready

Concord Dawn - Uprising

Rating: 4.5/5

Data lansarii: 2003

Label: Uprising Records

Tracklist:

01. Morning Light
02. Tonite
03. Get Ready Feat Scribe
04. Ninja
05. Raining Blood
06. Don't Tell Me
07. Aurora
08. Horror Show
09. Let It Go
10. Scimitar
11. Zulu