CL Smooth - American Me

Scris pe 28.01.2007 de BOSE-One

De multe ori stau si reflectez la faptul ca unele intamplari, aparent banale - cum ar fi excursia mea la Sziget (Ungaria), in vara anului trecut pentru concertul lui Guru - pot avea o influenta directa asupra perceptiilor unui individ anume. Cam asa se intampla si in momentul in care, pe drumul cu masina, ascultam picanterii (de seama piesei T.R.O.Y.) si ma intrebam care or fi factorii pentru care o mare parte din veteranii din afara sau din interiorul tarii isi pierd pe zi ce trece relevanta de MC. Probabil unul din factori ar fi: "intoxicarea jocului" un timp indelungat ducand astfel la plictisul auditoriului si un altul, chiar contrar celui anterior: neaparitia vreunui LP in decurs de 10 ani care sa le ateste oficial activitatea. Nu peste mult insa - drept raspuns - aveam in fatza coperta primului LP solo marca CL Smooth, care ulterior mi-a demonstrat ca "jocul nu e chiar atat de intoxicat" pe cat as fi crezut.

Deci iata ca, mai bine de 12 ani de la aparitia "ingredientului de baza" al duo-ului Pete Rock & CL Smooth, il fac pe "MC-ul din Carmel City" sa revina in atentia ascultatorului rafinat de rap cu un material nou-nout, iesit sub egida labelului indie Shaman Work. Inainte de a ne fi situat pe linia lirica, ne vom opri nitel atentia asupra unui pasaj deosebit pe post de intro: "«What makes a man, a man?», a friend of mine once wondered. «Is it it's origins when he comes to life? I don't think so. It's the choices he makes. Not how he start things, but how he decides to end them!»". Un statut (desigur, metaforic) de "presedinte" intre MC-i ne sugereaza atat coperta fatza cat si interludiul cu titlul Black Heart Radio. Si daca tot ne scaldam in ape de natura politica, interludiul numit Terrorism ne prezinta, prin ochii artistului, situatia cu care se confrunta actualmente S.U.A.

Inca din titlu observam cuvantul "me" care face referire doar la persoana I singular si care ne pregateste de atmosfera albumului. Lipsa lui Pete Rock (deunazi omniprezent) la pupitrul de productie, se simte intr-un mod considerabil inca de la inceput. Asa s-ar putea explica faptul ca instrumentale venite din partea unor nume precum Arsonist (Heatmakerz), Mike Lowe, Kay Gee sau Squarta, nu reusesc sa faca totalmente din acesta un album de gadilat urechile respectiv hranit sufletulele, ca pe vremuri. Chiar si asa, talentul evident al lui CL de "a da pe goarna" datorat liricii si fluxului verbal de exceptie, ridica valoarea materialului: "I'm just a real nigga used to shit/ Wait, who's the shit?/ It's really all about me, nigga, that's it!/ The man in the movement/ Oh how they love CL Smooth out there pipin' hot and doin' it!/ The man that invented it/ Right where it stand in it [...]" (I Can't Help it).

Ritmuri line si armonioase, combinate cu un flux verbal mieros si un aer gentil fatza de sexul frumos, ne amintesc de un trecut mai... "smooth": "You knew i could bring something back to the table / You see it all blossom like the flowers in April / So, if life is a tangle war, let's keep pullin'/ 'Cause behing every strong man is a strong woman" (Call on Me), "You might have the flex but got no flavour/ you might have some cash but got no class/ He is the next level of love/ The future for a thug" (CL Smooth Unplugged) sau "You're beautiful! / The way you wear that, share that / Had many ladies, but nothing can compare to that smile,/ That style that drives men wild/ At wrinkle have big daddy walkie down the isle" - pe singura piesa ce se bucura de atentia Soul Brotherului si care constituie, si de aceasta data, deliciul iubitorilor sintagmei "PR&CL". Insa ca o completare la cele enumerate anterior, gasim si un CL in ipostaze mai irascibile sau chiar frustrate, accentuate in unele cazuri de riffuri de chitara electrica pe track-uri precum eponimul American Me (cu un statut mai mult artistic decat politic), Gorilla Pimpin, The Impossible, Warm Outside sau Smoke in the Air ("CL Smooth - back harder than ever! I've been in this game for years, it made me an animal/ It come from nothing at all to more than I can handle/ And passed through in fine colours in the back page article").

Prin urmare, se poate spune ca pentru anii '90, CL Smooth a oglindit acel MC pe care rareori il intalneai in postura de a rosti versuri fie realiste, fie romantice ori cu caracter materialist. Iata ca si prin intermediul lui American Me, el ne demonstreaza ca versurile adevarate, recitate pe ritmuri cu mostre din jaz, nu constituie un lucru pierdut pentru hip-hop-ul primului deceniu al mileniului III. Dar fara-ndoiala a reprezentat cea mai asteptata "reintoarcere in efect" a lui 2006 si un motiv pentru care fanii sa se-ntrebe ce i-a luat atat de mult timp.

Alegerea recenzentului:
Warm Outside
It's a Love Thing
CL Smooth Unplugged

CL Smooth - American Me

Rating: 3.5/5

Data lansarii: 2006

Label: Shaman Work

Tracklist:

01. American Me (intro)
02. American Me
03. I Can't Help It
04. Call on Me
05. Black Heart Radio (interlude)
06. CL Smooth Unplugged
07. Warm Outside
08. Terrorism (interlude)
09. Gorilla Pimpin
10. The Impossible
11. It's a Love Thing
12. Smoke in the Air
13. Travel Sometime (interlude)
14. The Stroll
15. American Me (outro)
16. All We Ever Know
17. Heaven Is Watching You