Alias - Muted

Scris pe 21.01.2005 de Doru649

Cine ar fi crezut ca tocmai în California – patria showbiz-ului, a marilor trenduri, eroi si superstaruri – avea sa-si afle locul, pe la sfârsitul anilor '90, un label atât de nonconformist ca Anticon? Daca Music for the Advancement of Hip Hop, primul full-length al colectivului, a ridicat câteva sprânceni nedumerite, astazi suntem pusi în fata unor si mai mari provocari, împreuna cu artistii de care am reusit, mai mult sau mai putin, sa ne atasam.

Personaj anti-carismatic, anti-eroic, usor antipatic la prima vedere, Brendon Whitney, alias Alias, întruchipeaza modelul clasic anticonian – "the nerd". Vi l-ati putea aminti facând echipa cu Slug, Sole si Dose One în cadrul proiectului colectiv Deep Puddle Dynamics sau prin prisma proiectelor solo (The Other Side of the Looking Glass, Three Phase Irony), ca un spirit aflat într-o continua cautare de sine, devorat de incertitudini, stapânit de insatisfactie, sugrumat de sentimentul deseori consemnat al esecului. Spre deosebire de majoritatea MC-ilor actuali, obisnuiti a-si construi o imagine de "tuff guy", el nu se sfieste sa-si recunoasca slabiciunile, sa-si exprime cinstit si franc emotiile, ceea ce frapeaza în mod deosebit, ramânând un termen de referinta, fiind mai ales patetismul cu care îsi asuma riscurile marturisirii propriilor gânduri. Într-o comunitate deseori conservatoare cum este cea a hip-hopperilor, cei asemeni lui vor fi mereu priviti cu neîncredere, urâti fiindca sunt altfel si nu se împaca bine cu notiunea de "keeping it real", dar, asa cum însusi Alias ne spune în Getting By, tot raul merge spre bine: "Sad how bad times make good music/ Hope I can maintain this great depression...".

Odata cu EP-ul Eyes Closed, s-a profilat o noua abordare stilistica: MC-ul lasa microfonul deoparte, lasându-i loc producatorului, exclusiv preocupat de partea melodica. Aceeasi tendinta va fi urmata (surpriza?) si pe Muted, punctat de doar doua interventii vocale din partea invitatilor Markus Acher (Unseen Sights) si The Pedestrian (The Physical Voice) – aparitii mai curând surprinzatoare în cadrul unui LP unde legea o fac drum breaks-urile si elementele de electronica moderna: glitch-uri, cut-up-uri, zumzete, ritmuri sacadate... Nu este prea conventional? Se prea poate. Dar suna mai bine ca niciodata. Iar pentru cei trecuti de prima tinerete muzicala, nu-i nici pe departe atât de complicat pe cât pare.

În linii generale, o muzica instrumentala conceputa într-un mod destul de interesant, care a cucerit, putin câte putin, terenul celor mai importante labeluri independente în ultimii ani. Atât de putin, încât ar trebui ori sa va dau aici lista cu zeci de nume, ori sa ma feresc de orice fel de enumerare. Voi alege, cu acordul dumneavoastra, cea de-a doua varianta si – a câta oara deja – va propun sa aveti încredere în mine când va vorbesc despre hip-hop-ul zilelor noastre, ajuns sa renunte, în sfârsit, la gangsterisme ieftine si sa se obisnuiasca, desi cu unele greutati, a prezenta opiniei publice un numar tot mai mare de oameni interesanti, necesari acestei culturi dincolo de limitele standardelor obisnuite. Începeti, bineînteles, cu Endtroducing-ul lui DJ Shadow, iar de acolo pâna la Muted nu-i decât un pas.

Recomandarea, vedeti si voi, s-a dovedit a fi foarte încurcata si slab justificata teoretic, dar pe deplin univoca. Ca sa-l citez tot pe Alias – "Everybody has a little nerd inside of them". Zica altii ce-or vrea...

Alegerea recenzentului:
Chew the Fat

Alias - Muted

Rating: 4.2/5

Data lansarii: 2003

Label: Anticon

Tracklist:

01. Beginagain
02. Sixes Last
03. Again For The First Time
04. Unseen Sights
05. Shoes, Cars, And Softdrinks
06. Caged In, Wasting Away
07. Full Circle Blues
08. I Would Like To Write A Song That…
09. Am I Cool Now?
10. Chew The Fat
11. The Physical Voice
12. One Obvious Rule
13. Lost Friend Advice