Suie Paparude

Scris pe 25.01.2005 de Cypher

Iata ca dupa zeci si zeci de presupuneri care de care mai hazardate, bârfe cât mai (in)credibile si speculatii de toate felurile lansate de zvoneri si raspândaci™, noul album Suie Paparude a vazut lumina zilei. Odata cu aparitia sa, am fost martori la o schimbare de stil, de sound si de ce nu, de atitudine. La lansarea oficiala a LP-ului "Scandalos", ce a avut loc în Web Club (Bucuresti), a fost prezenta si redactia 4 Elemente prin corespondentul sau de razboi, Cypher. Misiunea acestuia a fost de a ataca cei 3 membri Suie cu întrebari cât mai bine tintite despre culisele noului album al trupei, iar rezultatele le puteti aici.

Michi

Noul album pare mai orientat spre breakbeat, oarecum mai comercial decât ultimele doua. Cum ai comenta aceasta schimbare de atitudine?
E o schimbare normala. Noi am acordat la un moment dat si câteva interviuri în care spuneam ca va fi ceva mai comercial, tocmai ca sa atragem si alta lume pe zona noastra. Nu ne ferim de cuvântul asta – "comercial", fiindca o trupa trebuie sa vânda în primul rând. De acolo vin banii, de acolo vin sculele, mâncarica, salamul, toate cele...

Ai început sa folosesti laptopul foarte mult în reprezentatiile live. A avut asta consecinte si asupra productiei sau e vorba doar de concerte?
E vorba de faptul ca tot albumul a fost conceput în Ableton Live, un program pe care l-am cumparat acum un an si ceva. Prin asta m-am detasat oarecum de ceilalti producatori, fiindca atunci când aparuse programul, era la versiunea 1.5 si aproape nimeni nu stia mare lucru despre el. Mie mi-a placut. Cel putin pentru live, e o chestie super-tare: îti poti descompune piesele, le poti remixa pe loc. Trebuie sa-mi schimb calculatorul, ca e deja foarte vechi, de doi ani de zile, iar Ableton îi manânca procesorul si apar tot felul de probleme, glitch-uri. N-am fost niciodata un mare fan al computerelor, dar odata cu acest program, mi-am schimbat putin optica.

Se vede ca Junkyard are o participare mult mai însemnata pe "Scandalos". Ai construit piesele în jurul versurilor lui sau le-a adaptat el pentru instrumentale gata facute?
Practic, toata treaba a mers în paralel: eu aveam o idee de piesa, el venea cu partea lirica, apoi structuram melodia în functie de versuri. As zice ca Junkyard aduce un mare aport în schimbarea stilului Suie, pentru ca are o voce diferita fata de cea a lui Dobrica. Mie, vrând-nevrând, pe lânga vocea lui Dobrica, îmi vine sa fac niste chestii un pic mai traditionale ca sound, mai melodice. Sa nu se înteleaga ca-i un lucru rau – piesele cu Dobrica au prins foarte bine... E formula care ne-a consacrat, Junkyard fiind bombonica de pe tort, ca sa zic asa.

Dupa succesul înregistrat cu "Dub Free Romania", mai ai si alte proiecte solo în plan?
Da, am. Îmi propun sa ma apuc de un soi de DJ-iala, dar o DJ-iala mai constructiva, cu Ableton-ul. Voi mixa piese care nu au nici o legatura una cu cealalta: R&B cu breakbeat, hip-hop, ragga – treburi cu vocaluri mai multe, comerciale pe fata chiar. Nu e muzica de ascultat – e o muzica de party. Lumea trebuie sa se simta bine, sa dea pe gât o vodka… Asta e ideea – sa ne distram cu totii. Ceva mai încolo o sa revin si la ideea "Dub Free Romania". Dupa toata galagia pe care o am acum în cap si am facut-o pe albumul asta, vor urma cu siguranta vreo 2-3 luni de chillout. Nu vreau sa mai aud tobe, nu mai suport!


Junkyard

Esti deja membru Suie Paparude cu drepturi depline de un an si ceva. Cum ai aprecia ca a schimbat contributia ta sound-ul noului album?
Da, e vorba de zona de MC-ing, care n-a mai fost prezenta pâna acum. Vocal de hip-hop la peste 120 BPM sau la jumate din atât, sau versuri de ragga, asa cum sunt ele, eu încerc sa le fac cât mai bine. În limba româna am versuri tot asa, la peste 120 BPM ori la jumate, ca de exemplu pe Cronica. Lui Michi i-a placut, lui Dobrica la fel. Oamenii au vrut sa schimbe ceva, eu m-am prins în toata combinatia si ma simt foarte bine cu ei.

Daca vorbim de live act-uri, arata ele altfel cu un MC pe scena?
Într-adevar, cred ca arata altfel. Nu-mi dau seama, dar mi-ar placea sa arate si mai bine decât acum. Din câte mi-au spus si ei, e mult mai multa vorbarie. Înainte dominau piesele instrumentale, iar Dobrica nu avea toata combinatia asta de MC – la el e vorba de altfel de interpretare.

Care sunt influentele tale ca MC, poti da câteva nume?
Practic, orice MC bun care a existat de la 1980 încoace. La început au fost Cypress Hill si House of Pain, dar, în timp, paleta de nuante s-a largit si n-are rost sa intram acum în detalii. Cât despre artistii autohtoni, Vexatu Vexx si Deceneu mi-au dovedit ca se poate face hip-hop si în limba româna, desi eu nu credeam – aveam damblaua mea cu engleza. Era un fel de complex al meu, recunosc, iar ei au fost primii care au demonstrat ca merge si în româneste.

Putina lume stie ca esti si un prolific producator, faci piese proprii, pe lânga, de exemplu, muzica pentru reclame. Ai vreo contributie la noul album din punctul asta de vedere?
Mai mult prin foarte strânsa mea apropiere de Michi si prin sugestii, iar el, fiind un om foarte ok, a tinut cont de ele. N-au fost niciodata discutii gen "cine e mai smecher", ci doar opinii din partea tuturor celor 3 membri ai trupei. Totdeauna am discutat, i-am zis "mie îmi place asa, nu-mi place asa", "hai sa facem break-ul ala altfel", "hai sa crestem tempo-ul aici", "bass-ul asta nu-mi place", etc. Deci sunt ceva influente, dar sunt spre bine – fiecare tine cont de parerea celuilalt.


Dobrica - Haute Culture

În ultimul an, ai strabatut tara în lung si-n lat ca DJ de breakbeat. Cum s-a reflectat muzica pe care o pui asupra sound-ului de pe noul album?
S-a reflectat, mai ales în ultima vreme. A început sa-i placa si lui Michi ce am luat eu în ultimul timp: chestii cu tobe un pic mai liniare, chiar daca-s breakbeat... deci nu breakbeat-ul ala foarte break-uit, ca sa zic asa. Bineînteles, toata treaba a fost filtrata prin zeama lui. Si lui îi plac foarte mult unii ca Evil Nine, Adam Freeland, zona asta.

Ai la activ o colaborare cu trupa de breakbeat D-Laid: un remix la melodia "Wamintirile" a trupei de rock Alternosfera, care s-a bucurat de un succes destul de mare. Planuiesti sa continui pe partea de productie?
Nu stiu deocamdata. Aia a fost o comanda. As vrea sa vin la D-Laid cu propuneri concrete, nu doar piese pe care le mai pun eu prin tara si atât. Ideea e ca daca iese o piesa, sa iasa si pe un suport ceva, asta e combinatia.

Aveti în vedere si introducerea unei parti de DJ-ing, gen scratch-uri în concertele viitoare?
Ar fi frumos, dar si greu. Eu nu ma vad facând asta, iar Michi – nici atât. În schimb, am putea face un proiect împreuna, tot de DJ-ing, el venind cu laptopul si bootleg-uri incorporate în Ableton. Cred ca asta ar merge cel mai bine.


Suie Paparude

Care e cel mai scandalos lucru pe care l-ati facut vreodata?
MICHI: M-am pisat pe Palatul Victoria. Ma întorceam de la un party, era noapte, nu mai puteam sa ma tin. M-am dus într-un colt si... asta a fost. Nu cred ca-i asa scandalos, poate doar putin, dar... asta e.

DOBRICA: În general, sunt un personaj pasnic. Scandal fac pe la concerte sau când pun muzica. Ca dovada, când vecinii m-au vazut la televizor odata în campania de promovare a albumului, nici nu stiau ca-s într-o trupa. Îmi spuneau oamenii: "Frate, credeam ca tu dai party-uri salbatice acasa, ca faci scandal, balamuc" si asa mai departe. Nu, chiar sunt un baiat foarte cuminte.

JUNKYARD: Mi-am rupt mâna de 2 ori anul asta. Fractura cu deplasare de cap metatarsian 5, dând cu pumnul... Ma rog, am dat cu pumnul aiurea din anumite motive, nu conteaza.

Care sunt piesele voastre preferate de pe album?
MICHI: Ar fi mai multe, dar preferata-preferata e Viitorul în trecut, care contine sunete de pe Commodore 64. Urmeaza Definitie si Scandal. Ultima îmi place foarte mult, desi poate ca unii din vechea garda Suie sunt mai reticenti fata de ea. Dar poate tocmai datorita ei a fost omorul din seara asta (n.r. lansarea albumului) si am avut o groaza de promo-uri la radio. Noi întotdeauna am agatat publicul larg cu una-doua piese, ca apoi sa le servim si pastiluta un pic mai amara, pe care tot încercam s-o perfectionam de vreo 10 ani încoace: un pic de breakbeat, de electro, de altceva.

JUNKYARD: Viitorul în trecut e belea, suna excelent. Foarte aproape îi urmeaza prima piesa pe care am înregistrat-o în februarie, Vrei mesaj... singura mai lenta, de altfel. Îmi plac cam toate piesele. Sunt diferente foarte mici între ele, nu pot sa dau un procentaj sau ceva de genul.

DOBRICA: Cronica. Îmi place la nebunie cum suna chitarile alea, e exact pe zona mea. Se apropie ca sound de ceea ce mixez eu acum si probabil de asta îmi place asa mult.