Radioe HTSWK

Scris pe 10.02.2005 de DJ Strike

Brasovul s-a dovedit a fi o buna pepiniera pentru ceea ce reprezinta comunitatea graffiti din România. Poate ca nu e cel mai cunoscut si reprezentativ pentru Brasov, dar cu siguranta e foarte talentat. Aflati mai multe despre Radioe HTSWK, în interviul ce urmeaza..

Spune-mi câte ceva despre tine. De unde esti, cum te-ai apucat si cine te-a influentat sa te apuci de graf?...
Sunt din Brasov si tin minte ca primu' graf pe care l-am vazut a fost unu facut de SCRIE, primu' writer din Brasov care dadea prin '96. Dupa aia am vazut niste piese facute de Homeboy si Ratpoison1, niste reportaje la televizor legate de graf printre care si unul cu NPA (primu' crew de graf din România de care auzisem la vremea respectiva – Next Phase Alliance) si pot spune ca m-au motivat destul de mult, din moment ce am ajuns sa le calc pe urme. De atunci am început sa fac niste schite, mi-am luat niste spray-uri si am încercat sa dau ca nebunu' de unul singur.

Prin ce an era asta?
Cred ca era vara lui '99 sau 2000... Nu mai tin minte exact, dar stiu sigur ca în 2001 m-am apucat de bombing, New York style baby, know whut I'm sayin?!

Mai stii ce tag-uri erau atunci prin Brasov?
Mai tin minte tag-uri ca SCRIE, KLEX, FAST, EXTEREME???, TOOTH???, HOMEBOY, RAT, JUST, SCIENCE, SHAO, ERPS si, bine'nteles, SAGE. Pe tren – MARYJANE, ONE (ambele facute de Homeboy) JUST, SHAO si cam atât.

De unde vine numele de Radioe?
E o poveste lunga si destul de ciudata. Înainte aveam alt nume – YRONYCK1 – si dadeam cu YRO, dar ma cam stresau literele, mai ales "Y", asa ca, la un moment dat, am început sa caut altceva, pâna am cunoscut un b-boy cu numele de Radio. De fapt era caterinca, numele lui de scena fiind Televizor???, da' mi-a placut cum suna. Am încercat un tag cu Radio si asta a fost, pâna când am aflat de la un prieten ca în Germania toti writerii a caror nume se termina în "o" îsi pun un "e" la capat, care oricum e mut, deci tot "Radio" se pronunta. Mie tag-ul cu Radioe îmi place mai mult si ocazional mai dau cu Radione, Radioner, Radiom si Radiott.

Cum ai început sa te ridici, sa te faci cunoscut? Care a fost metoda ta?
Prin '99/2000 am început sa dau tag-uri cu markeru', Colli-Marker de la Herlitz de 12mm si, mai târziu, markere Pilot pe care le folosesc si în ziua de azi. Street taggin' pe cutii postale, în autobuze, pe autobuze, pe cabinele telefonice si pe tot ce putea fi taguit. A urmat apoi spray-u' si, mai târziu, bomb-urile. Primu' bomb N.Y. pe care l-am vazut a fost unu' cu "AERO" dat de Home si Rat. Nu mi-a placut prima data când l-am vazut si asta pentru ca nu stiam nimic de bomb-uri New York style. Dupa ce am înteles cu adevarat ce-s astea, pot spune ca am adus New York style-u' în Brasov si multi o sa zica la fel (cei care stiu care-i treaba, cel putin...). Oricum, cred ca am reusit sa ma fac cu adevarat cunoscut atunci când am dat câteva bomb-uri si prin Bucuresti.

Ce parere ai despre scena graf-ului din Brasov? Începe sa fie din ce în ce mai bombardat, se pare. Ai ceva sa ne spui despre toata treaba asta?
Brasovu' a început sa se miste, încet dar bine, si asta fiindca au aparut productii noi, noi locuri unde poti sa dai piese aproape legal. Prin centru poti vedea acum mai multe bomb-uri si tag-uri – apar aproape zilnic. Se da si pe tren, dar eu zic ca e totusi prea putin – ar trebui sa fie mai bombardat, sa-l distrugem cât mai tare. Adevarata problema e ca aici activi suntem tot noi astia care eram si acum 5 ani + înca vreo 2, 3 novici care mai au de învatat. Foarte putini oameni sunt cu adevarat buni. Înainte era altfel, dar multi s-au lasat, cum ar fi si omu' meu Blaster, cu care am dat primu' bomb si am descoperit cromatu', care avea un miros mai aparte decât spray-urile colorate si tocmai acel miros de crom m-a facut pur si simplu dependent de bombing. Alt writer care s-a lasat – SCRIE. Cu timpu' încearca si altii, dar dispar la fel de repede pe cât apar. Unii au plecat cu totul din tara – mai întâi Just, apoi si Ratpoison1... Nu înteleg de ce n-apar si oameni cu talent, doar toy din astia trogloditi care nu stiu sa dea nici macar un tag k-lumea, ca sa nu mai zic de bomb-uri sau de piese...

Zi-ne despre crew-ul tau, HTSWK...
De fapt, e vorba despre doua crew-uri: HTS si SWK. HTS/Hit The Steel l-am facut cu Brow si are ca obiectiv train bombing-u'. Daca nu reusim sa dam pe tren, dam trackside-uri. HTS nu are nici o treaba cu street bombing-u', cum e SWK/Sex With Kingz – un crew mai vechi facut de mine. Cu SWK am dat primele bomb-uri, dupa care am renuntat, pâna anu' trecut când l-am reanimat într-o alta varianta: Radioe, Fear si Zork (ultimul are un mare potential si în curând o sa-i faca pe multi din Brasov). Cu SWK dam peste tot. Nu conteaza ca e trackside, tren, camion sau orice altceva – bombardam tot ce ne iese-n cale...

Cu ce crew-uri esti pe felie? Cine ti-a câstigat respectul?
Respect HTSWK, OIL, LDJ, CNA, IQ Pirates si nu în ultimu' rând, UCBS (traiasca Uniunea Consumatorilor de Burger, daca mai exista...). Cu restu' n-am nici o treaba sau pur si simplu nu ma intereseaza.

Muzica preferata?...
Punk Rock, Straight Edge-Hardcore, Coldwave, Gothic Rock, Technopop, Busido si Aggro Berlin (Sido, Fler si B-Tight).

Care-i viitorul pentru Radioe? Ai de gând sa mai dai bomb-uri sau sa stai chill o vreme, care-i treaba?
Cred ca o sa mai dau câte ceva, dupa care o sa stau chill o vreme, sa vad ce se întâmpla. Am niste probleme de care tre' sa ma ocup si pâna nu le rezolv pe toate, nu mai dau nimik.

Cam asta a fost tot, Radioe mai ai ceva de zis ?
As vrea sa dau un "shout out" pentru toti acei oameni care si-au dat viata pentru ceva anume, fie ca e graf, muzica sau orice altceva. Tot respectu' pentru ei. Înca un "shout out" pentru cei care m-au influentat sa fac ceea ce fac, precum si pentru toti cei cu care am dat pâna acum. Scrie, Klex, Sage, Science, Shao, NPA, Erps, UCBS, Homeboy, Ratpoison1, Just, Blaster, Suflo, Orbe, Fear, Brow, Saint, Nerv, Nett, Euro, Dash, Noxer, Thnk, Morb, Speck, Zork Saek. Pantalonii mei Carhartt pe care îi iubesc, adidasii mei Nike si acele momente petrecute împreuna cu spray-u'. Pace.