Ombladon

Scris pe 17.10.2004 de DJ Strike

Ombladon nu mai are nevoie de vreo prezentare... Totusi, tin sa mentionez ca dupa 10 ani de munca în cadrul trupei Parazitii, eforturile sale au fost remarcate si de catre persoane din afara granitelor tarii. Anul acesta, clipul lui Ombladon – "Egali din nastere" (Feat. Raku) e nominalizat la Romanian Best Act - MTV EMA 2004.

Sa începem cu cea mai recenta actiune semnata Parazitii, "Instigare la cultura".
Proiectul a fost initiat de Ministerul Culturii si Televiziunea Nationala, iar noi am fost contactati de cei de la TVR. Am fost putin surprinsi în momentul în care am aflat în ce consta acest proiect, deoarece nu ne trecea prin cap ca în viata asta o sa avem vreo legatura cu Ministerul Culturii, având în vedere felul în care este privita muzica noastra. Faptul ca noi am fost trupa aleasa pentru a sustine acesta campanie demonstreaza ca nu toti ne considera o trupa de analfabeti, bagabonti, drogati, inculti, care nu face altceva decât sa îndrume tineretul spre consumul de stupefiante si alcool. Cui îi functioneaza în mod decent capul, întelege exact mesajele transmise de muzica noastra.

Cine a realizat videoclipul si care au fost locatiile în care s-a filmat?
Videoclipul a fost realizat 100% de cei de la TVR (regizor Ion Puican). Au fost 3 zile de filmari si multe locatii, printre care Cimitirul Bellu, Parcul Carol , în Observator si Studioul 1 al TVR.

Piesa a aparut în cadrul unui material audio?
Înca nu, dar va face parte din "Best of".

Cheloo spunea pe "Sindromul Tourette": "Cartile educa spiritul", eu te întreb: Parazitii educa auditiv publicul ?
Noi asa credem. De fapt chiar asta încercam sa facem.

Care e ultima carte pe care ai citit-o? În urma cu cât timp?
Legile lui Murphy.

Cum a fost concertul din cadrul "Fân Fest"?
Concertul în sine a fost ok. Nu credeam ca în pustietate o sa vad atâtia oameni la un loc.

Cum crezi ca a fost privita implicarea ta în "Fân Fest" si, în general, în toata povestea cu Rosia Montana?
Nu stiu, nu am participat la Fân Fest pentru a fi privit în nu stiu ce fel de nu stiu ce oameni. Pur si simplu, înca ne pasa de tara asta de cacat. Dar daca am ajutat cu ceva, sunt multumit.

Ce a însemnat pentru tine "Fân Fest"?
A fost unul dintre cele mai impresionante locuri în care am cântat. Un festival la care s-au adunat artisti, ziaristi, oameni de televiziune, oameni de radio, oameni de rând, carora chiar le pasa de ce urmeaza sa se întâmple cu Rosia Montana si cei care traiesc de o viata în acel loc.

Întreaga actiune de la Rosia Montana si-a atins scopul?
Eu cred ca mai avem mult de rabdat pâna noi, românii de rând, vom fi luati în seama de cei care detin puterea si iau decizii netinând cont de vocea poporului. Sper sa ma însel.

La 7 ani dupa ce ati spus "Cenzura a-ncetat a mai fi total cuvânt oficial", Parazitii striga "Jos CeNzurA" !
Asta pentru ca în primii ani de dupa ‘90 parea ca lucrurile merg spre bine, dar... s-a demonstrat contrariul. Acum, dupa 14-15 ani, se vede clar ca ne îndreptam cu pasi mari spre "O parodie nationala". Ne dorim sa traim în democratie. Pai nu se poate sa traiesti în democratie daca esti condus de comunisti.

"Anti-Playback", "Jos CeNzurA!", "Mars la Rosia Montana" si "Instigare la Cultura" sunt manifestele în care au fost implicati Parazitii. Se poate vorbi de Parazitii ca despre o trupa de protestatari ?
Prin definitie, muzica hip-hop este o muzica de protest. Nu se rezuma doar la cluburi, tâte, buci, alcool, droguri…

Ascultând materialele voastre mai vechi ("Poezii pentru pereti", "Nimic Normal", "Suta") care contin un puternic mesajul politic si social, ma întreb daca nu cumva acum reluati si mai puternic acest gen de mesaj?
Pe toate albumele am avut un mesaj social consistent. Probabil acum ne gasim mai bine cuvintele. Într-adevar, în ultimii 2 ani asta a fost tendinta.

Întorcându-ne în trecut, care a fost primul tau contact cu muzica Hip-Hop si care a fost drumul pâna la înfiintarea trupei Parazitii?
Aveam 12 ani când am pus mâna pe prima caseta hip-hop, era o caseta cu 2 Live Crew. Mi-a placut foarte tare, era primul gen muzical care ma atragea în momentul ala. Încet, încet au început sa apara pe piata multe albume de gen. Nu am scapat nici unul. Prin ‘94 am început sa fac ceva rime, îti dai seama ca sunau ca o p*la, dar tot încercam. Asa se face ca pe la jumatatea anului ‘94 l-am cunoscut pe Cheloo, care era cu un pas înaintea mea, adica avea deja o trupa, care avea un nume ce îmi suna cam ciudat pe atunci - Parazitii. Pe atunci trupa Parazitii era formata din "Tenni-e" (Cheloo) si "Dinte", acesta din urma renuntând la scurt timp de la înfiintarea trupei. Asadar, spre sfârsitul anului ‘94, Parazitii însemna: Tenni-e (Cheloo) si B.I.P. (Ombladon). Iata-ne în aceeasi formula si dupa 10 ani.

Cum a luat nastere "În Jur"?
A fost primul text facut de Parazitii, aveam 15-16 ani, hip-hop-ul era la început, a fost un experiment reusit. Cam la asta ne-a mers noua mintea pe atunci.

Pe coperta lui Înc-o zi, înc-o poveste (1996) a celor de B.U.G. Mafia exista un text dedicat trupei Parazitii. Textul nu e însa unul de lauda...
A trecut cam mult timp ca sa mai comentam asta. Au existat multe neîntelegeri între trupele de rap de-a lungul anilor.

Au apus vremurile colaborarilor cu DJ IES, Rimaru, Vexxatu Vexx?
Nu se stie niciodata.

Stiu ca e macabru sa dezgropam mortii acum, dar ce s-a întâmplat cu "Pace Cartierului"?
Având în vedere ca piesa lui Vexx în care ne acuza pe noi ca ciordim era o mare si nesimtita ciordeala dupa piesa "8 Steps to Perfection" de pe albumul "Funcrusher Plus" al trupei Company Flow… No comment.

"Am mai zis o data când erati de fata / A vorbi e usor, a cânta mai invata." Care e relatia dintre RAN-S si Parazitii?
Din cauza comentariilor lui Rimaru si Vexx la adresa noastra, am hotarât ca ne bagam p*la în RAN-S. Ne-am vazut de treaba noastra si într-un final decizia a fost buna. Legat de versul de mai sus, noi zicem ca am fost destul de subtili.

Care e definitia "bagabontului"?
De ce? Vrei sa devii unul?

Pe site-ul muzicabuna.ro sunt publicate anumite fragmente muzicale care sugereaza ca nu ati fost originali în realizarea instrumentalelor pieselor "Curios Scandalos", "Caz penal", "Acordeonu la maxim", "Doo vorbe" …
Piesele sunt originale, textele ne apartin, deci vorbim despre sampling, ceea ce e cu totul altceva. Site-ul respectiv nu stie nici macar diferenta dintre preluare si cover (vezi acuzatiile nefondate asupra trupelor Iris s.a.), ca sa nu mai vorbim de sampling.

Revenind în prezent, ce te-a determinat sa alegi a scoate un album solo?
De mult ne gândeam sa facem 3 albume solo. Era foarte mare curiozitatea. Eu zic ca ambele albume suna bine. O sa mai scoatem solo-uri în paralel cu cele semnate Parazitii.

Atât "Sindromul Tourette" cât si "Condoleante" sunt oarecum diferite fata de albumele Parazitii. Formula Parazitii implica anumite restrictii în ce priveste mesajul si sound-ul ?
Nu implica restrictii, ci o asociere de idei si stiluri diferite.

Am observat o anumita afinitate pentru morbiditate. În videoclipul "Vicii" al lui Cheloo joci rolul unui defunct, în cel pentru "Instigare la Cultura" sunteti gropari în Cimitirul Bellu, numele albumului tau este "Condoleante" si despre acesta putem spune ca e în mare masura morbid…
Pai, cam tot ce se întâmpla în România e macabru.

Cui îi sunt transmise condoleante?
Daca asculti cu atentie piesa care da numele albumului, ai sa realizezi ca toti cei care si le merita sunt enumerati.

Pe lânga invitatii deja obisnuiti (DJ Dox, Raku, Bitza) am putut asculta 2 piese cu 2 MC aflati la poluri opuse. Cum a decurs colaborarea cu Uzzi (B.U.G. Mafia) si Carbon (Pirats Klan) ?
S-a lucrat foarte usor si relaxant, având în vedere ca ne cunoastem de foarte multi ani. Toti cu care am lucrat la album îmi sunt prieteni, nu i-am ales la întâmplare. Sunt oameni pe care îi cunosc bine si îmi face placere sa lucrez cu ei. Cu siguranta o sa mai lucram împreuna si la proiectele viitoare.

Piesa "Egali din nastere" are acelasi sample din "Terapie de soc" de pe EP-ul semnat CTC feat. Cedry2k. Au mai fost de asemenea discutii în trecut pe tema sample-ului din "Categoria Grea" si a celui din "Chimia Hip Hop-ului" a celor de la Pirats Klan. Lamureste-ma cum functioneaza utilizarea legala a acestor sample-uri ? Dar în privinta sample-urilor din filme?
Sincer, piesa CTC nu o stiu, nici pe cea a celor de la Pirats. Cât despre sample-uri în sine, daca ai obtinut dreptul de folosire, nu mai conteaza daca acea bucata a mai folosit-o si alte trupe. Eventual conteaza care varianta e mai reusita.

Piesa "Confidential" raspunde unor întrebari care ti-au fost adresate, dar dezvaluie si unele amanunte din viata privata pe care multi nu le cunosteau si care nasc la rândul lor alte întrebari…
Totul e adevarat acolo. Iar daca o sa existe si alte întrebari, o sa le raspund pe o alta piesa. Probabil pe viitorul album solo.

Condoleante va apare si pe vinil?
Nu. Datorita duratei albumului, erau necesare 2 viniluri, ceea ce ar fi dublat atât costurile de productie, cât si cele de vânzare. O investitie nerealizabila la acel moment.

În presa româneasca exista oameni care va sustin, dar si care va acuza.
Nu poti sa fii pe placul tuturor.

A existat un zvon si trebuie sa marturisesc ca anumite persoane ma întrebau de la un timp din ce în ce mai des daca Parazitii sunt studenti la teologie…
A fost o gluma în stil Parazitii. Nu suntem.

Ramânând în aceeasi arie, de ce confesiune esti si care e relatia ta cu Biserica?
Ortodox, dar nu sunt practicant.

Care e pozitia ta în legatura cu Pacha Man?
Mi-e indiferent, nu ma intereseaza.

Ce crezi despre conflictul Puya & Sisu vs B.U.G. Mafia?
Nu cred nimic. Nu stiu exact cum s-a întâmplat treaba asta. Dar iarasi nu ma intereseaza.

Ce poti sa ne dezvalui despre albumul aniversar Parazitii?
Proiectul prevede un dublu CD, 35 de piese din care 5 unreleased si o piesa live din 1997. De mentionat ca restul pieselor sunt originale: ne-remixate, ne-remasterizate, ne-reînregistrate. Va apare si pe vinil si are un proiect grafic de exceptie. Nu stiu exact data lansarii.

Ce nu lipseste dintr-un playlist marca Ombladon?
Copywrite, Loop Troop, Atmosphere, Wu-Tang.

Doua Vorbe pentru 4 Elemente ...
„...GRAFURI, TAGURI /
MULTI NU-NTELEG RIMELE-N SLANG /
BEATBOX, FREESTYLE, MC /
DJ, HIP-HOP, BREAKDANCE /”
(dintr-o piesa noua)

Bitza

18.10.2006

Inceputa in 2004 cu lansarea lui Sevraj, cariera solo a lui Bitza a cunoscut ulterior o turnura ascendenta. Mai multe despre noul sau album Fapte bune precum si despre intreaga sa activitate [citeste]

Zale

30.08.2005

Zale nu mai e demult un nume necunoscut ascultatorilor de hip-hop romanesc. Si asta nu se intampla doar din pricina unei bune promovari a albumului Chei Verbale. Cei trei componenti ai [citeste]

Gianiny Munteanu

23.07.2005

Când spun Rebel Music, spun cele mai importante albume de hip-hop si rock alternativ ale ultimilor ani. Când spun Rebel Music, spun concerte incendiare cu mii de participanti si [citeste]