DJ Dubase

Scris pe 16.08.2004 de DJ Strike

Pionier al scenei electronice romanesti, DJ Dubase nu mai are nevoie de prezentare. Are in spate mai bine de sapte ani de activitate si o lista impresionanta de gig-uri, care se mareste de la o saptmana la alta. De asemenea este membru fondator al organizatiei Guerilla Outernational, organizatie cu scop de promovare a muzicii de dans contemporane si a artelor vizuale conecte.

Cum si cand ai inceput ? Ce te-a determinat sa alegi sa fii DJ ? Ai invatat singur ?
Cred ca inceputul demn de notat a fost primul Hoya "back in '97", pe atunci eram in techno&stuff, Detroit. Au fost si niste chestii in preambul dar la anvergura proportionala. Totul a inceput cu o viroza, a lui Horace Dan D, care era pe atunci head honcho-ul CRS. Eu am profitat de ocazie. I-am luat locul la butoane. Easy! Nu prea erau didacti in anii '90, asa ca am luat-o ca pe provocare personala, si mi-am insusit tot ce era si se putea insusi despre DJ-ing.

Care au fost primele scule pe care ai lucrat ?
CD playere Hi-Fi, no pitch control, mixer rusesc, in general chestii tehnice uzate moral.

Cand ti-ai achizionat primele scule si care au fost ? Ce folosesti acum ?
Cred ca am pus bani la comun si am luat pick-up-uri Technics 1200, de la un "dude" din state care planuia sa faca o discoteca in Cluj. Nu i-a mers. Cred ca era prin ‘98. Cindva prin 2000 am pus mina pe niste bani si mi-am luat "2 turntables" Technics 1210 si un mixer Vestax pmc 06. Le am si acum. E drept mixerul e special pentru turntablism, dar sint ocazii cind il scot din casa la lucru. Nu e pentru smooth mixing.

De unde iti faci rost de viniluri ? Cate viniluri numara colectia ta ?
E-Commerce. Simplifica viata omului. Sint foarte multe magazine on line, dar eu ma invirt doar la citeva: Decksterity, Juno, Streetwise. Preferatul meu este www.tunes.co.uk nu sint specializati pe breakbeat, ca de exemplu Streetwise sau Decksterity, dar au o colectie impresionanta de funk, nu jazz, downtempo, broken beat. Nu le stiu nr exact dar cred ca sint vreo 650 de discuri in colectia mea.

Presupun ca majoritatea discurilor sunt cu breaks, mai ai si altceva ?
Breakbeatul e doar jumatate din colectie, restul sint hip-hop (DJ Krush, DJ Vadim, Rae & Christian etc), mult downtempo (release-uri de la G-stone Rec, Pussy Foot, Couch Records etc), nu jazz gen compost records, brazil-uri clasice sau remixate, funk stavechi anii ‘70. De toate pt toti. Este o latura chill out a mea putin exploatata. Asta fiindca nu au fost ocazii. Sunt optimist totusi.

Cand mergi la party-uri ai un set prestabilit sau iti alegi piesele pe moment ?
Am incercat ambele variante, dar sint pro-improvizatie. Sunt ocazii cind algortimii mei dau gres si se termina intr-un experiment nefericit. Bad moods, u know.

Lista de evenimente la care ai participat este impresionanta. Cel mai important cred ca a fost participarea la Sziget Festival in 2002. Povesteste un pic cum a fost, cum ai ajuns sa mixezi la cortul Tilos Radio…
DJ mafia. Palotai a propus si se pare ca are un cuvint de spus. Exista o concurenta intre DJ-i ca peste tot, asa ca in afara de talent este nevoie si de relatii umane bine plasate. Asta deocamdata.

Recent ai fost participat la RockLaMures, unde am auzit ca ai fost in mare forma la Scena 2. In ce zile ai mixat si impreuna cu cine ?
Am pus muzica simbata, dupa ce am mai facut un chef la Tirgu Mures vineri. Cheful din Tg Mures a fost unul din experimentele nefericite, nu in ce ma priveste, ci in ce a primit publicul. In schimb la RockLaMures au fost conditii technice mai bune asa ca... Simbata la Periam am fost in tandem cu AnonimTm crew. Duminica am facut un siesta set cu Leizarboy si Hazee. Era 2 pm si lumea se dezmeticea.

Cum ti s-a parut aceasta a doua editie a festivalului RockLaMures ? Cum ti s-au parut DJ-i romani in comparatie cu cei germani ?
Sint bucuros ca vara asta a fost lovita de festivalita. Foarte multe minti implicate, si de cele mai multe ori nu fara folos. RockLaMures e un festival cu potential, la fel si combinatia de genuri muzicale. Exista o nisa in care se incadreaza perfect. Nu prea am vazut DJ-i straini, mai putin pe cel de reggae care a fost extrem de binevenit.

Care sunt preferatii tai din scena internationala ? Dar din cea romaneasca ?
Gilles Peterson e unul dintre DJ-i preferati. E si zona muzicala pe care vreau sa o atac in curind. Din Romania: Vasile, Sleek (plecat intre timp in State), Roli Breaker, Seb.

Ce este Guerrila Outernational ? Cu ce se ocupa ? Ce a realizat pana acum ?
G.O. este o fundatie culturala. Incearca sa promoveze muzica de dans electronica si radacinile ei: funk, reggae, latin, jazz. Romanii incep sa plece urechea si la ce inseamna after clubing music. Am influentat CRS-ul sa ia in calcul o scena alternativa la Hoya. Aplicarea ideei nu a fost perfectata dar s-au deschis portile. E loc de mai bine evident. Ne miscam...

In cadrul TIFF 2004 (Cluj-Napoca) ai fost implicat intr-un proiect foarte interesant. Ai realizat live coloana sonora a unui film mut german de la inceputul secolului. Cum ti s-a parut ideea, filmul, festivalul ?
Ideea s-a nascut la editia anterioara a TIFF, si am continuat-o si acest an. Era cea ce s-ar putea numi atelier. Ideea nu e noua in lume, dar e un bun mijloc de a a capta atentia publicului pentru filmul mut. Festivalul de film este deja international, mult film de arta, organizare foarte buna. Cinematografia coreeana este una dintre revelatiile din acest an.

In ciuda faptului ca intamplarea cu filmul a fost de un real succes, sala de cinema fiind plina pana la refuz, party-ul Overdose, prezentat de Zoom Out in Club Dreams, ce a urmat in acea seara nu s-a bucurat de aceeasi popularitate...
Cei de la Zoom Out cautau explicatii pentru insucces, dar nu era nimic clar. Poate locatia, oferta de filme de la TIFF, poate DJ-ii ...

La acel party incepusem sa discutam despre organizarea unor evenimente de gen, in Oradea. Iata ca proiectul a devenit realitate si primul party, Outernational Boogie 01, a avut loc joi, 5.08.2004, in Lord’s Club. Cum ti s-a parut reactia oradenilor ?
Massive-ul oradean nu e prea numeros dar e destul de inchegat, asa ca au luat initiativa si au umplut parchetul cu "voie buna".

Lord’s Club e un local destinat in special concertelor rock, jazz, blues. Cum se face ca ai reusit sa organizezi aici un eveniment electronic ?
Sunt un client fidel, cu putere de convingere. Oricum la modul pragmatic vorbind a fost una intre cele mai bune zile de joi.

In afara evenimentelor unde te mai poate asculta lumea ? Ai vreun material (mix) scos ?
Deocamdata nu este nimic proaspat, cel mai recent set e de peste un an, pe drumanbass.ro, dar banuiesc ca oricum e un link mort, sau chiar nu mai exista pe server. Urmatorul e la croitor. Fiti pe faza!

Lasand muzica la o parte, cine e omul din spatele numelui DuBase ?
Un idealist comod fara sa intru in detalii.

Din cate stiu esti medic veterinar, ai absolvit prestigioasa Facultate de Medicina Veterinara din Cluj, in 6 ani, fapt demn de tot respectul. In momentul de fata profesezi ca medic veterinar ?
Dat fiind faptul ca DJing-ul nu e nici in nomenclatorul meseriilor, si oricum, deocamdata nu e un mod de a face bani, imi exercit profesia de medic veterinar. E o profesie pentru pasionati, cere sacrificii si aduce beneficii. Sustine financiar miscarea electronica, hahaha.

Proiecte de viitor ?
Sa bat tara in lung si-n lat cu geanta de discuri in portbagaj, o compilatie Guerilla Outernational si cit mai multe evenimente Outernational Boogie, poate chiar un turneu.

O vorba de incheiere ...
Increase the peace!