Sziget Festival 2003

Scris pe 07.08.2003 de Hazee

"Global love for the global village". Aceasta ar fi singura sintagma care-mi vine in cap cand ma gandesc la festivalul de anul acesta, ajuns la a 11-a editie, ce a avut loc pe insula Obuda, in inima Budapestei. Multa lume (s-au inregistrat aproape 600.000 de participanti in total), multa muzica si alte "multe"...

Locatiile ce au "stralucit" constant pe harta insulei, pe langa scena mare, au fost Cinetrip Labirhytm, Coxpon Ambient Tent Garden, Wan2 Stage si din cand in cand Tilos Radio tent/garden (parca mai slabut decat anul trecut, ca program), Porges Party Arena, African Village si cortul Red Bull. Organizare exceptionala (pentru noi, pentru ei normala) si sound corect in toate locatiile de pe insula. Cine nu a mai fost trebuie sa-si imagineze un mare spatiu unde poate face cam tot ce-l taie capul timp de o saptamana, alaturi de oameni de toate nationalitatile si rasele, intr-un cadru organizat special pentru a-l face sa se simta bine: muzica (95%), film, arte si alte activitati. As mai avea de adaugat o mica observatie critica, din punctul de vedere al "clientului" fidel: festivalul a inceput sa se aglomereze si sa tinda spre un comercialism exagerat, fapt ce dauneaza conceptului initial (parerea mea!).

M-am tot gandit in ce fel sa organizez/formulez acest review, fara succes insa... Ar fi prea multe de spus si nu ma simt in stare sa scriu un "captain's log", asa ca o sa ma reduc la insirarea celor mai faine chestii pe care le-am vazut acolo.

Am ajuns la festival abia dupa primele doua zile (vineri), cu parere de rau ca am pierdut Lamb (la scena mare) si Dub Pistols (la Wan2). Singura consolare a fost faptul ca am evitat ploile torentiale si noroiul lipicios ce au demoralizat/manjit pe multi. Am intrat chiar in momentul in care se produceau pe scena mare Dreadzone (UK), o combinatie reusita de electro-ragga-dub, pe care i-am vazut si anul precedent. Dupa ei au urmat Asian Dub Foundation, care au cantat in mare parte piese de pe ultimul album (cu cei doi MC noi), strecurand si ceva succese mai vechi ("Riddim I Like", "Ta Deem"). Lumea era bine incalzita cand au intrat localnicii NEO, una din cele mai populare trupe unguresti, un fel de Suie Paparude, dupa cum zicea cineva. A urmat Morcheeba, in mare forma, atat instrumentistii cat si vocalista Skye, ce nu a ezitat sa fumeze un joint aruncat pe scena de cineva din public. Au cantat piese cunoscute, chiar m-am mirat ca oamenii le stiau pe de rost. Morcheeba a incheiat programul la scena mare, si acum urma sa aleg din cuprinzatoarea oferta de la celelalte scene sau party-uri.

Am taiat-o la Porges Party Arena, unde era seara drumandbass, iar dupa DJ-ii locali (Palotai, Bal si Sizenine vs. Stealth) - foarte buni dealtfel, a urmat Dillinja (fara MC RAGE, cum era in program) si Goldie. Primul a fost la obiect, a omorat pe toata lumea cu bigbadbass-ul caracteristic lui. Inghesuiala si transpiratie extrema, muzica la volum corespunzator, sanse de atacuri claustrofobice: foarte mari. Tocmai de aceea (+ alte motive:) nu am mai stat la Goldie si am mers "peste drum"...

...adica Cinetrip. Aici cheful era in toi, animat de Richard Thair (de la Red Snapper) si DJ-ii de la Tilos Radio: Mango, Busa si (omniprezentul) Palotai. Breaks de calitate, in fiecare seara, cu cate un progressive strecurat subtil si visuals pe toata suprafata peretilor circulari.

Am incheiat seara la Ambient, un cort unde se intra descult si toata lumea era claie peste gramada. Si aici erau proiectii, iar responsabil cu muzica era Naga (Chi/Tilos), de asemenea omniprezent, ce ne-a incantat cu un mix de dub si lounge care a degenerat usor in niste psy trance, breaks si chiar house. Pe la 7 dimineata aproape toata lumea se ridicase la dans! Lista cu ce a fost acolo e destul de mare, ungurii s-au chinuit sa satisfaca pe toata lumea, dovada cea mai buna fiind aparitia romancelor Pops la Magic Mirror, locatia pentru "gay-people".

In restul zilelor am "actionat" dupa program, traseul fiind aproximativ acelasi: scena mare-african village-cinetrip-porges-tilos-ambient, in diferite ordini si combinatii. Cam asta ar fi, pe scurt, bilantul: Moloko, Zion Train, Suburban Raag Comitee, Caravane Electro, Dave Angel, The Advent, Dave Tipper, AMB, Raster, De Phazz, Fun Lovin' Criminals, Saian Supa Crew, Armand Van Helden, Chris Carter, Korai Orom, Improvisators Dub, Anorganik, Paul Van Dyk, Nemos (la Cinetrip), Spook and the Guay, Anima Sound System, Massive Attack, Freq Nasty si alti DJ sau trupe locale mai mult sau mai putin cunoscute. Anul viitor probabil va fi si mai mare...

Data: 30.07-06.08.2003

Locatia: Insula Obudai, Budapesta