Halloween Party

Scris pe 01.11.2003 de Doru649

O sa-mi onorez angajamentul de a va informa asupra celor întâmplate pe 31 oct 2003. Mai bine zis, de a va da în cap, pentru ca asa ceva n-ati avut si nici n-o sa aveti în România, fratilor, oricât ati încerca. Am si flyerul pe care-l port în buzunar de-o saptamâna. O sa-ncerc sa traduc din rusa, desi abia mai înteleg ce scrie:

"Un spatiu al nebuniei si al groazei.
Lumi paralele între 2 scene muzicale.
O masa de cumplite labirinturi sufletesti.
O exemplara pierdere de timp."

Cam asta a si fost "Mascarada Halloweenului" din Art Club Black Elephant, Chisinau. Multa lume în acea seara, desi beletul de intrare era mai scump decât de obicei (cam 150k ro). Costume interesante, travestiti, mascati, pictati, ciudati. Înca de la început, localul devenise neîncapator si cu greu ne puteam gasi loc între ceilalti.

Obisnuita camera de chillout - locul în care ma retrageam sa zac, admirând rafturile cu literatura rusa - capatase menirea de a încalzi publicul. Goa, psy trance si tot felul de exotic/asian stuff nu-chiar-pe-placul-meu. Important e ca ceilalti se simteau bine.

La bar(uri) - mare înghesuiala. Oamenii se alcoolizau ca la o mare sarbatoare. Am reusit, dupa o lunga asteptare, sa-mi iau o bere, bucuros ca am gasit un barman vorbitor de limba româna. Atât de bucuros încât i-am strâns mâna, profund emotionat.

Sala mare era cea mai linistita. Devenise un mic cinematograf în care se proiecta un film rusesc, alb-negru. Era un film grotesc, ridicol, aproape fara vreo cursivitate. Ma soca la fiecare cadru, fiecare detaliu, pentru ca ilustra în modul cel mai direct absurdul si mizeria sovietica. Strigate, gemete, exclamatii... iar eu nu puteam decât sa râd ca un copil. În jurul meu, oameni tacuti, gravi, nu îndrazneau sa clipeasca. A urmat un scurt-metraj pe care l-am evitat.

Tot pendulând între nebunia celor doua sali (nu puteam sta locului), cu unele opriri pe la bar, observam ca ce se întâmpla e cu totul ciudat, inexplicabil, absurd, pâna la punctul în care am ajuns sa repet obsesiv "Eu nu mai înteleg nimic". Si poate nu m-as fi grabit sa afirm ca e cel mai ciudat party din câte am vazut daca n-as fi simtit ca toti cei cu care intram în contact aveau acelasi aer dezorientat, nefiresc, fantomatic, pe care îl aveam si eu. Nimeni nu întelegea ce se întâmpla, de parca am fi fost parasutati cu totii, din greseala, în acelasi loc. PURE BABYLON!!!

Veni si miezul noptii. S-au terminat filmele în sala mare. Pe loc, aud un zgomot ciudat în semi-întuneric. Un baietel de vreo 10 ani era legat cu scotch de picioarele în forma de X ale unui stativ (or something). Capul îi razbatea printre barele metalice, astfel încât i-am putut vedea ochii holbati si gura... legata tot cu scotch. Asa si-a început numarul trupa Nervenklinik din St. Petersburg, Rusia. Din câte mi-am dat seama, alcatuita din 3 fete si 2 baieti, datoria unuia dintre ei fiind sa legene acel stativ (back and forth), cu tot cu baietel. Stateam cu gurile cascate, în timp ce Nervenklinik cântau melodiile cele mai triste si deprimante cu putinta. Un numar emotionant, zguduitor chiar. Îmi ziceam ca prea si-au luat rolul în serios (cel de a ne speria). Un stil dur dar destul de original, care mi-a amintit totusi pe alocuri de Portishead si al lor Dummy (vezi "Wandering Star" sau "Biscuit"). Bietul copil a fost leganat în fata noastra timp de 30 min. Sunt sigur ca ametise si ca abia mai putea respira.

O noua trupa, o noua surpriza. Apar câtiva dansatori în costume pestrite, cu o reprezentatie 'mistica'. Apar si ritualuri mistice: un cuplu simuleaza actul sexual chiar în mijlocul scenei. Un fel de capra. Misto. Ritmurile devin din ce în ce mai atâtatoare. Mai lipsea o vioara nebuna si as fi crezut ca asist la nunta diavolului. Ce a urmat însa, mi-a depasit cu mult asteptarile. Ritmuri prietenoase, jazzy, latin-flavoured, bass heavy, funki fresh, care au încins dansuri destrabalate între alcoolici de toate vârstele. Adica trupa Yodektiv, cu un numar foarte reusit, coerent, de o fluiditate remarcabila si un stil diferit de cel abordat în concertul din luna mai. Iarasi, o sa merg pe comparatii si va spun ca soundul lor s-a asemanat cu cel al dragilor mie Up, Bustle & Out.

La ora 1 am primit, în sfârsit, ce asteptasem timp de 3 ore - drumenbas. Meatworks s-a instalat între dovlecei si la pupitrul cu platane am putut vedea vechiul steag rosu cu sloganul "Proletari din toate tarile, uniti-va!". Un set mai slab decât ne asteptam, cu un început prea în forta si o continuare oarecum anemica si neinspirata. Nu stiu daca a prins o zi proasta sau m-a prins pe mine pe picior gresit. Cert e ca, în loc sa dansez, ma leganam alene în asteptarea unui riddim mai serios. Care n-a mai venit.

A mai dres din situatie dl. Shahash. Poate-l cunoasteti de pe când a mixat în Web, acum câtiva ani (tot de Halloween). Omul are o experienta considerabila, fiind cunoscut drept d&b pioneer în Moldova/Rusia si, în paralel, MC. Ca sa continue lantul ciudateniilor, a ales sa-si înceapa setul acompaniat de un naist. Zâmbete. N-o sa încerc sa explic cum suna naiul mioritic pe fundalul d&b-ului.. îmi placuse mai mult combinatia cu flaut de la cheful din primavara. Din fericire, naistul a obosit dupa vreun sfert de ora, iar Shahash a dat drumul unui set corect, sigur si foarte antrenant. Ol' skool joints, bineînteles, ca altceva refuza sa bage.

La sfârsitul programului - Mishy, si el un DJ de-al locului destul de experimentat. Setul lui a fost o continuare placuta a celui shahashian, cu un accent mai mare pe piese vocale si infuzii ragga. Din pacate, la acea ora ramasese prea putina lume ca sa-l asculte, dapai sa mai si danseze.

Stingerea s-a dat la 5. Ne puteam numara pe degete dar, atâtia câti eram, eram multumiti. Înca un chef memorabil, înca o bila alba pt. elefantul negru. Sunt sigur ca si oaspetele nostru din Iasi nu a regretat deplasarea. Ne vedem la anul!

Dark Halloween Night

01.11.2004

Basarabenii nu pun mare pret pe sarbatorile nationale. Ziua limbii e umbrita de tentatii bahice, ziua independentei de "primul clopotel" si nici macar Craciunul nu-i praznuit cum si [citeste]

Data: 31.10.2003

Locatia: Black Elephant, Chisinau