Concert BRG, Turntable Science

Scris pe 28.03.2005 de Adela

Dupa cum va spuneam acum ceva vreme, clubul B52 din Bucuresti a gazduit pe 27 martie un party. Mihai (aka Kombat) de la Hades Records, l-a promovat în sus si-n jos, fiindca asa ceva "nu se putea rata". Se anuntau prestatii din partea BRG, Subliminal si Turntable Science, dar a fost mai mult de atât. Prin aceasta cântare, Brugner de la BRG avea sa-si marcheze retragerea oficiala din peisajul muzical, seara transformându-se într-un tribut pentru întreaga lui activitate.

Dar haideti sa o luam cronologic.
DJ Miulm deschide show-ul: Dilated Peoples, Wu-Tang Clan si Mobb Deep, numai bune pentru încalzire. Înainte de ora 22, în sala erau peste 160 de persoane, gata sa-i primeasca pe Subliminal. Cei trei baieti au "zis" trei piese: "Vise", "Teatrul vietii" si "Pacientul zero". La versuri ca "O sa vina si ziua când vom iesi la lumina/ Cât credeti ca o sa mai tineti hip-hop-ul în carantina?", întreaga sala a fost alaturi de ei.

Atmosfera era deja destul de încinsa când BRG a urcat pe scena, dar entuziasmul a crescut vizibil. Timp de o ora si jumatate, rime si strofe de pe albumul Delikt, precum si piese ca "1 Mai România", "Cantonament la greu", "Harta vietii", "Tata si fiu", printre altele. Alaturi de BRG au urcat pe rând în fata noastra Stoe (Da Hood), Tase si Jada (Pirats Klan), K-gula si Puya. Normal, aceste bonusuri nu puteau fi decât pe placul celor prezenti. Scena devenise practic invizibila. S-a cântat la jumatate de metru de public, s-au facut zeci de poze, s-au gasit zeci de rime. Apogeul s-a atins cu "Mai tare ca piatra, mai iute ca vântul/ C-o mâna tin luna, cu alta pamântul" – versuri cântate si simtite de toata suflarea.

Un alt invitat special al serii l-am avut în persoana lui Micul Coaie – un pusti de câtiva anisori, foarte familiarizat cu versurile Brigazii, prezent pe scena aproape tot timpul concertului.

În final, vizibil emotionat si recunoscând asta, Brugner a multumit celor ce i-au fost alaturi în timpul întregii "activitati competitionale": Vexxatu', DJ Sleek, DJ Dox, Bitza, La Familia, Morometzii, BRG, Coma... si lista a continuat.

L-am acostat si noi, ca sa ne raspunda la câteva întrebari.

Cum ti s-a parut atmosfera din aceasta seara?
Ca la orice concert la care am fost eu, a fost ok. Oamenii sunt cam aceiasi, în jur de 250–300, dar astazi a fost ceva mai special pentru mine: e ultimul meu concert si am fost foarte emotionat – mai emotionat, cred, decât prima data. Publicul a fost fantastic, mi-a placut foarte mult.

Si de ce este acesta ultimul concert?
Pentru ca m-am decis sa fac altceva. Când eram mai mic – în clasa a noua mai exact – am început sa fac chestia asta si chiar ma reprezenta atunci. În momentul de fata simt ca nu ma mai reprezinta, nu mai sunt atât de disponibil sa ma duc prin tara, la concerte, sa ma pregatesc... De fapt, problema e cu pregatirea, fiindca am un program destul de încarcat si nu prea fac fata.

Cu ce o sa-ti ocupi timpul de acum încolo?
O sa merg la munca, o sa stau cu prietena mea – viitoarea sotie – si probabil ca o sa joc fotbal din când în când, ca sa nu fac burta.

Care ar fi cel mai important mesaj pe care crezi ca l-ai transmis de-a lungul carierei?
Mesajul meu e clar si foarte simplu. Le-am zis întotdeauna tuturor sa faca ceea ce simt, ceea ce le place. În momentul în care îti directionezi creatiile în functie de cerintele pietei, nu mai esti un artist – esti un artist cu sufletul vândut.

În seara asta ai avut multi invitati, multi prieteni. N-o sa-ti lipseasca?
Tocmai asta e problema... Mie mi-a fost întotdeuna greu sa cânt, dar la un moment dat ajungi într-un punct mai greu. Toti oamenii astia sunt foarte speciali pentru mine si am avut cu ei o relatie extraordinara de-a lungul timpului. Vreau sa ramânem în continuare prieteni, fiindca au fost ca o familie pentru mine.

Un mesaj, în final, pentru fanii tai?
Pentru fanii mei, daca exista asa ceva, le multumesc foarte mult pentru ca mi-au fost alaturi si, chiar daca ma retrag, voi continua sa fiu si eu alaturi de ei. Voi continua sa fiu un ascultator al hip-hop-lui de calitate si voi sprijini întotdeauna miscarea.

Apoi, pâna aproape de ora doua, s-a mixat. Si s-a mixat bine. Alaturi de Dox, Faibo X si Undoo, au fost la platane DJ Paul (CTC), DJ Swamp (BUG Mafia) si Freakadadisk (Parazitii). Desi dupa concertul BRG lumea se mai împrastiase, majoritatea a ramas pe baricade pâna la sfârsit, ca sa auda: GangStarr – "You Know My Steez", Nas – "Nas Is Like", OC – "Time's Up", Non Phixion – "Black Helicopters", etc.

În ciuda unor mici probleme de sonorizare, se poate spune ca seara a fost un succes. Pentru ca la plecare, eram cu totii multumiti.

Concert Raekwon

10.04.2006

Nici bine nu s-a terminat euforia din preajma evenimentului hip-hop major de la Sala Polivalenta cand Wu-Tang Killa Beez (continuarea flagelului Wu-Tang) veneau pentru prima [citeste]

Data: 27.03.2005

Locatia: Club B52, Bucuresti