Battle Off Da Dome 2004 - Finala

Scris pe 10.12.2004 de Cypher

Battle, battle, battle... Doi oameni, doua microfoane si un beat. În general, concurenta scoate la iveala ce este mai bun din noi, inclusiv în cazul muzicii. Cât despre hip-hop, se poate spune ca evolutia acestuia ca gen e chiar fundamentata pe battle-uri. Stramosul sau, jazz-ul, nu era deloc strain de ele – "battling"-ul (sau "cutting heads", cum mai era numit) fiind un "ritual" aparte. Motiv de mândrie pentru învingator si de auto-perfectionare pentru cei învinsi, cauza transmiterii lor în cadrul miscarii hip-hop este usor de înteles.

Acum, dupa acest intro cu iz de trompeta, pian si epoci apuse, facem un fast-forward peste mai mult 20 de ani de hip-hop de toate felurile si un salt geografic peste ocean, într-o tarisoara unde fenomenul de abia începe sa ia amploare. Si mai precis, în capitala ei, într-un club pe nume Griffins, unde are loc o finala de "batalii".

Experienta ultimului party la care am fost prezent (concertul Jhivago & guests), m-a facut sa cred ca sunt oarecum obisnuit cu înghesuiala de la evenimentele Hades. M-am înselat amarnic – locul era plin pâna la refuz, n-aveai loc sa scapi un ac, iar instalatia de aer conditionat gâfâia fara sa convinga într-un colt, scotând aburi. Dupa o incursiune la bar (o adevarata aventura, în respectivele conditii) si o privire fugara aruncata pe ceas (21:20), am început sa pun câteva întrebari legate de program si finalisti. Astfel am aflat ca, în urma a câte 4 runde de Off da Dome de la "competitiile" precedente, s-au ales 8 finalisti ce-si disputau titlul de cel mai inventiv freestyler: Gani, K-rina, Arssura, Ron, Aforic, J, Furt si Jepcar. Apoi, dupa ce am primit si unele detalii asupra invitatului serii: JZArecta, (din Mexic), m-am pus pe asteptat. Si asteptat. Si asteptat... timp de aproape o ora si jumatate.

O iesire la aer curat pret de 10 minute (foarte necesara, de altfel) si am coborat din nou în club, unde atmosfera devenise cu totul fierbinte, la propriu si la figurat – JZArecta tocmai urcase pe scena. În urmatoarele 20 de minute, acesta a oscilat între engleza si spaniola, alaturându-i-se pe rând Axes (de la USM) si Raku. Daca în privinta versurilor (multe în spaniola) îmi vine greu sa ma pronunt, JZA a dat dovada de o tehnica destul de buna, desi s-au observat, la un moment dat, niste ezitari. La sfârsit s-a scandat "Mexico, Mexico!" si sunt convins ca omul a ramas cu o buna impresie despre publicul românesc.

Dupa invitatul latin, au urmat Kombat si Brugner, punctând regulile concursului. Redau mai jos câteva:

- Juriul va fi format din 5 persoane impartiale, care vor vota pe foaie, urmând ca apoi sa se centralizeze voturile. Se vor acorda note de la 1 la 5 pentru: FLOW, MANIFESTARE SCENICA, PUNCH-URI si MENTINERE PE RITM.

- Finala se va desfasura dupa un alt sistem decât cel pe care l-ati întâlnit pâna acum, si anume:

– Datorita faptului ca doi dintre concurenti nu vor ajunge în Griffins din diferite motive, se va proceda la o prima runda în stil "campionat", unde fiecare se va întâlni cu oponentul sau, urmând a se face un clasament în care sa se contabilizeze victoriile si înfrângerile. Primii patru din acest clasament vor merge mai departe, în semifinale. În aceasta prima runda, confruntarile se vor limita la freestyle cu negativ în spate, timp de un minut pentru fiecare concurent.

- Vor urma apoi semifinalele, finala mica si finala mare.

– Reguli de desfasurare: O runda de 1 minut pe beat; o runda de 40 de secunde fara beat; o runda speciala: fiecare concurent va primi o terminatie, urmând a se face 8 masuri cu aceasta, pentru a se aprecia spontaneitatea.

– ATENTIE!!! Orice text care este mirosit de catre juriu ca ar fi de acasa va fi penalizat, prima data cu avertisment, a doua oara cu eliminare din competitie. Va rugam sa nu folositi un limbaj exagerat de trivial, dat fiind ca MTV Romania va filma si se incearca transmiterea la tv in cadrul YO! Folositi-va de celalalt cap !

– Orice încercare de intimidare a adversarului prin alte mijloace decât cele verbale va fi aspru pedepsita.

– Non-combatul nu va fi tolerat. Este BATTLE!

În majoritatea lor, regulile de mai sus au fost respectate, cu doua exceptii notabile: versurile facute acasa si limbajul trivial. La primul punct, desi, normal, nu am cum sa demonstrez asta, multe din punch-uri mi s-au parut mult prea bune ca sa fie facute instantaneu, având în vedere si prestatia generala a autorilor. Cu toate acestea, au fost si destule gândite pe loc, unele facând referire chiar la lucruri întâmplate în acea seara. Dar daca regula ar fi fost respectata cu mare strictete, probabil ca nu ar fi existat un asemenea concurs – cel putin nu în varianta respectiva. Prin urmare, acord circumstante atenuante concurentilor, împacându-ma cu ideea ca freestyle pur 100% nu exista si probabil nici nu va exista prea curând. Cât despre cea de-a doua regula, mi se pare nerezonabil (amuzant chiar) a cere unor MC sa-si controleze limbajul freestyle-urilor în ideea ca vor fi filmati, multe dintre punch-uri având efect si farmec tocmai datorita referintelor bine plasate la stramosi, organe, neam s.a.m.d. O fi fost o mentiune pur formala – nu cred ca s-a asteptat cineva ca ea sa fie respectata. Singurii pe care îi compatimesc, totusi, sunt editorii de la "YO!", care probabil au muncit destul de mult sa faca un montaj pasabil pentru difuzarea la MTV, chiar si la ore târzii.

Prestatia concurentilor a fost ok, daca tinem cont de faptul ca este vorba de un "off da dome" si deci pretentiile de calitate sunt mai scazute decât în cazul unui concert. Multe referinte la battle-uri mai vechi, crew-uri, tovarasi, multe cuvinte grele dar si replici gândite, choke-uri, ezitari, reveniri spectaculoase, punch-uri devastatoare si, în general, microfoane încinse la maxim peste beat-urile lui DJ Dox si, uneori, Faibo X. Numarul mare de battle-uri nu-mi permite un comentariu detaliat asupra fiecarui concurent, ci mai degraba, prezentarea unei imagini de ansamblu.

Prima runda s-a desfasurat destul de previzibil: concentratie maxima de cuvinte grele, "faze" aclamate îndelung si foc încrucisat din toate directiile (toti au facut battle pret de câte un minut). Spre sfârsit însa, apele s-au limpezit si punctajele obtinute mi-au confirmat oarecum asteptarile. Astfel, cele doua lady MC's – K-rina si Gani – au fost eliminate (probabil datorita gaurilor destul de consistente în flow), desi observasem câteva sclipiri, manifestate prin rime bine tintite, în special la K-rina.

S-a trecut la semifinale: Arssura vs. Ron si J vs. Aforic. Deja în acest stadiu, frecventa punch-urilor scazuse considerabil si asta s-a observat mai ales la proba finala – cele 8 masuri peste care trebuia sa se rimeze cu o anumita terminatie (prima a fost chiar "tie") nu au oferit aproape nimic spectaculos, probabil din cauza oboselii si stresului acumulat de catre concurenti. Dupa o scurta pauza pentru calcularea punctajelor, juriul format din Brugner, Raku, Bitza, Carbon si Freaka Da Disk a decis rezultatele finale: Primul loc – Arssura, urmat de J, Aforic, Ron, K-rina si Gani. Câstigatorul (pe drept, din punctul meu de vedere), si-a ridicat premiul – o sticla de whiskey fin – si diploma, dupa care a tinut un mic discurs, reafirmând necesitatea unei mai bune colaborari în cadrul miscarii si de toleranta reciproca. Apoi, împreuna cu J, colegul sau de crew (iesit pe locul secund) a coborât, lasând scena DJ-ilor, care au continuat sa sustina atmosfera o vreme.

Daca punem punct si tragem linie, o manifestare (chef, concurs, eveniment, party, chindie) foarte reusita, bine organizata si bine sustinuta. Numarul mare al participantilor, precum si modul în care s-a desfasurat, dovedesc un entuziasm crescând în sânul miscarii hip-hop bucurestene si nu numai. Daca tinem cont si de faptul ca acest concurs a fost primul dintr-o serie de, speram, cât mai multe, l-as numi în mod sigur un succes "off da dome".

Summerjam 2009

30.07.2009

Summer Jam-ul organizat de cativa ani incoace de labelul independent Hades Records si-a mutat vara aceasta catrafusele in Vama Veche, localitatea boema de la malul marii in care este posibil [citeste]

Concert Armada

22.12.2008

Pe asta nu puteam sa-l ratez! Din mai multe motive. Intai, pentru ca era primul concert Armada in Cluj-Napoca. Apoi, nu ii mai vazusem pe cei de la CTC & Co. in concert de o groaza de [citeste]

Concert Jhivago

05.11.2004

Înainte de toate, marturisesc ca n-am fost de mult la un event de genul asta. Nu de alta dar, desi înca ascult destul hip-hop, pentru a fi la curent cu toate party-urile si [citeste]

Data: 09.12.2004

Locatia: Club Griffins, Bucuresti