Alert 7'

Scris pe 13.03.2005 de DJ Strike

Sâmbata, 12 martie, orele 18.00. Evenimentul din aceasta seara avea sa încheie un sfârsit de saptamâna plin de manifestari interesante: DJ Budai în Tutankhamon, concert Luna Amara + Godmode + Hangar în Music Pub, Outer Space (cu DJ Down si Agent MC) în Club Oscar, Urban Discipline: The Redemption (cu DJ Hefe si XSub) în Club Melody. Publicul clujean s-a putut distra pe cinste, întrucât au fost de toate pentru toti: de la alternative metal la breaks, de la hip-hop la progressive house. Alert 7' oferea însa o alta perspectiva...

Muzica electronica experimentala, proiectii si visuals. Iata ceva ce merita vazut, data fiind raritatea la scara nationala. Ora de începere anuntata ne-a surprins în fata Casei Tranzit (fosta sinagoga evreiasca) de pe str. Baritiu 16 – o locatie cunoscuta celor din bransa pentru asemenea actiuni.

Prima mea grija era gasirea unui loc de sprijin – altul decât peretii, caloriferele sau pervazul geamurilor, uzitate de obicei. Avantajul de a fi participat la promovarea mai mult sau mai putin activa a eventului ne-a rezervat, din fericire, dreptul de a ne alege un loc confortabil de vizionare (unul dintre cele 30 de scaune). Zece minute mai târziu, usile se deschideau multimii contra pretului de 3 lei grei – o suma modesta, ce a atras, în cele din urma, circa 100 de persoane. Încalzirea (daca se poate vorbi de asa ceva) era asigurata de Waka X cu piese downtempo lejere si, pe alocuri, influente sud-americane.

Au deschis show-ul cei de la manga.ro... Din pacate, fara prea mare succes, si asta pentru ca în prealabil nu se facuse nici o prezentare sau introducere, iar decalajul dintre imagine si sunet devenise enervant, de la o vreme. A urmat groaza.ro cu câteva filmulete scurte (desprinse parca din "Saw"), gustate din plin de amatorii genului horror.

O scurta pauza, necesara pregatirii programului muzical, ne-a oferit sansa de a sta de vorba cu Otaku (manga.ro):

Ati avut ceva probleme la proiectii...
Pregatisem materialul pentru Alert7' cu 3-4 saptamâni înainte si, din pacate, nu a iesit cum trebuie. Organizatorii si-au cerut mii de scuze pentru problemele tehnice aparute. Speram ca data viitoare sa iasa mai bine. Am fost cât se poate de întelegatori, având în vedere ca a fost primul lor eveniment.

Ce ati proiectat?
Avand în vedere natura evenimentului, am ales anime-uri experimentale:

BLAME!, realizat de niste artisti înnebuniti dupa manga-ul lui Tsutomu Nihei. Aici ne este prezentat un viitor apocaliptic: pamântul va fi condus prin retele complexe, extinse pe niste constructii gigant ce depasesc 3000 de nivele. Mai multe detalii gasiti pe net. Un amanunt foarte important: la acest anime, muzica experimentala reuseste sa puna în valoare atmosfera, structurile-gigant desenate de Tsutomu Nihei.

Laine Serial Experiments a fost cel de-al doilea anime, prezentat în secvente. Serialul se extinde pe 13 episoade si este realizat într-un mod experimental (intercalari de imagini reale cu imagini desenate), iar sunetul are un rol important în descrierea mediului, prezentarea trecutului/prezentului/viitorului retelelor.

Ce reactii au avut clujenii la proiectiile voastre?

Din pacate, nu am reusit sa observ publicul clujean. Eram foarte stresat de problemele tehnice aparute. Am încercat sa realizam un material prin care sa stârnim interesul pentru manga/anime. Nu stiu daca am reusit.
De obicei, sunt doua variante: una neutra si alta de "VREAU MAI MULT!"...

Ce este groaza.ro?
Un proiect initiat anul trecut, care n-are nici o legatura cu manga.ro.
Se adreseaza unui alt tip de public. Scopul principal e realizarea unor evenimente si formarea unor comunitati "HORROR" în tara. Eu sunt implicat în partea tehnica: site, proiectii... Mai multe detalii veti gasi în curând pe site.

Planuri de viitor?
La sfârsitul lunii aprilie, începutul lunii mai a acestui an, pregatim lansarea breakbeat.ro si a fanzinului MECHA REVOLUTION, cu proiectii, vj-ing, dj-ing... În vara, sper sa putem organiza un festival "subcultural" de muzica electronica si arte vizuale. Iar în toamna lansam prima revista specializata manga/anime!

În timp ce SelfMadeMusic (Arad) se instala la laptop ca sa ne încânte cu stringuri electro/big beat, în timp ce peretele din spate era supus unui adevarat bombardament din partea artistilor vizuali Agnes, Istvan si Diana. Trei proiectii simultane derulate în loop-uri: în dreapta diferite montaje cu stiri (preponderent de pe canalele CNN/Antena1), în centru colaje abstracte, iar în stânga o idee destul de interesanta – imagini ciudate, suprapuse peste o demonstratie culinara live. Aradeanul s-a manifestat vreme de aproape o ora si a facut-o bine.

O noua pauza binevenita în care lumea misuna de colo-colo schimbând impresii si Makunouchi Bento (în formula completa – Waka X si Qewza) au preluat controlul, cu acelasi laptop si mixer, depanându-si repertoriul. Greu sa descrii muzica lor... Cel mai bine e sa o auzi "pe cont propriu", iar obisnuitii festivalului TMBase stiu cam la ce ma refer. Proiectiile au continuat în paralel, mentinând în mare aceeasi tematica. Câteva pareri din partea Makunouchilor:

Cum v-ati simtit la event?
În ciuda oboselii (de vineri dimineata nu mai pusesem capul pe perna), ne-am simtit foarte bine. N-am adormit nici pe butoane, si sa zicem ca nici pe canapelele din Breakpoint. Cu alte cuvinte, nu ne-am feri sa repetam experienta.

Ce noutati credeti ca a adus cu sine Alert 7'?
Pentru noi, primul concert în Cluj si oportunitatea de a cânta pentru niste oameni tare interesati de nou (si de noi), adunati într-un loc deloc obisnuit: Casa Tranzit – o fosta sinagoga. Alta idee buna si noua (pentru genul asta de evenimente) mai e si proiectia simultana a celor 3 VJ. Alert 7' a fost un experiment curajos care – credem noi – a "dat idei".

Ce ati prezentat? Era vorba de un proiect special, din câte am înteles...
Un set live: computer (Ableton Live) plus sampler. Nu a fost ceva foarte special ca performance, dar am pregatit, ca de fiecare data, un set nou, cu multe piese "proaspete", în prima auditie. Parte din ele vor fi lansate cât de curând în cadrul unui nou EP, "Balada unui creier mic", la netlabelul românesc Arhiva7: http://arhiva7.xro.us/netlabel/

Cum v-a primit publicul?
Având în vedere ca a fost un prim eveniment de acest gen în Cluj, publicul a fost peste asteptari. Suprinzator de multi ascultatori-ascultatori si nu doar bipezi, heh.

Pe când un album lansat oficial în România?
Ne propunem de mult sa începem lucrul la un al doilea album – adica un material de aproximativ o ora, omogen ca sound si concept. Pâna acum însa, am reusit sa scoatem mai mult single-uri si EP-uri, tocmai pentru ca am experimentat idei si sounduri diverse, care nu pot alcatui un album coerent. Când va fi cazul, vom scoate si album, dar nu stim daca o casa de discuri din România ar fi prima noastra "tinta". Sau, mai precis, daca un album Makunouchi Bento ar fi "tinta" vreunui label românesc. Deocamdata, am procedat asa cum se apreciaza pe meleagurile noastre: am dat totul pe gratis.

Unde va mai poate auzi lumea?
În principiu, vom fi prezenti la fiecare editie a festivalului TMBase. Mai departe, nu prea depinde de noi, ci de organizatorii interesati sa ne invite.

RC (Cluj-Napoca) a intrat în tura pentru o ultima experienta experimentala, cam prea abstracta pentru urechile mele. Alerta a continuat cu afterparty-ul din Breakpoint, pentru cei ce mai aveau resurse fizice. Nu si noi...

La final, am schimbat doua vorbe si cu Agnes Lukacs, co-organizatoarea evenimentului:

Eram asa de stresata cu echipamentele care nu functionau, ca si eu as vrea sa aflu de la altii cum a fost. Zic eu ca am atins cam 60% din obiective: muzica experimentala la Cluj + visuals. Asta vroiam sa promovez, pentru ca altii nu vor. Cei de la AV Motional au fost primii, însa în Bucuresti. Cred ca, de acum încolo, si Clujul va începe sa înteleaga conceptul de muzica electronica experimentala; va face distinctia dintre un party house si ceea ce am oferit noi astazi. Sper ca si visualistii sa aiba mai multe sanse pe plan local: mai respectati, mai bine platiti, mai bine pusi în valoare...
Asta a fost doar începutul. La editia urmatoare vreau sa aduc echipament super-ultra-bun, screenuri pentru visuals, locatie interesanta. Nu ca nu mi-ar place de Tranzit, dar consider ca pentru acest gen de eveniment, ar merge mai bine o locatie inedita. Si nu – nu ma gândesc la hale industriale, ca asta s-a facut deja.
S-a creat o confuzie: la afterparty multi s-au asteptat sa fie muzica experimentala. Nu a fost. A fost muzica de party: funky, electro, electroclash... Oricum, mai multe genuri – chiar si breakbeat sau dnb.

Festivalul DeLaHoya 2005

04.07.2005

DeLaHoya, aceasta Mecca a ascultatorului român de muzica techno, se vede ajunsa la cea de-a noua editie. Publicul fidel festivalului desfasurat pe meleagurile clujene va fi stiind ca [citeste]

AVmotional 02

30.05.2005

A doua editie a evenimentului dedicat fuziunii audio-video – AVmotional – s-a desfasurat la Cluj în zilele de 28 si 29 mai, aflându-se, alaturi de alte proiecte [citeste]

Data: 12.03.2005

Locatia: Casa Tranzit, Cluj-Napoca