Graffiti. Arta strazii pe cinci continente

Scris pe 07.11.2008 de DJ Strike

Stau intr-un fotoliu si rasfoiesc. De vreo doua ore. Ma aflu la etajul 3 al librariei fnac din Barcelona. Sovaiesc intre a-mi cumpara vinylul DJ Shadow - Endtroducing sau cartea Graffiti: Arte urbano de los cinco continentes. Nu ma pot hotari. In timp ce citesc cuvantul inainte al lui Nicholas Ganz ma intreb cand o sa apara si la noi. O mai gasisem si in Italia unde o rasfoisem prima oara. Tot la fnac. Intr-un final ma decid. 5 luni mai tarziu primesc un mail de la editura Vellant. Graffiti. Arta strazii pe cinci continente urma sa fie publicata in Romania.

Lansata pe 11 septembrie la Carturesti-ul (devenit pentru mine un soi de fnac autohton) de pe Str. Arthur Verona din Bucuresti, versiunea in limba romana a cartii a fost tradusa de Andra Matzal - redactor la Cotidianul. Careia i-am iertat cele cateva greseli de exprimare sau traducere fortata si le-am pus pe seama lipsei de experienta. Laudabil de altfel interesul si efortul depus pentru un produs de nisa.

Din nou in fotoliu. Pick-up-ul invarte un vinyl clasic lansat in 1996 la Mo Wax. Rasfoiesc. De data asta acasa. Doar ca acuma ma delectez cu versiunea in limba romana, realizata la aceleasi standarde tipografice ca si celelalte doua editii europene. Doar copertile cartonate nu sunt la fel. Aparuta in urma cu patru ani, cartea a reusit sa se impuna in scurt timp drept una dintre lucrarile de referinta din domeniu. Numarand mai bine de 350 de pagini, volumul lui Nicholas Ganz - cunoscut grafferilor din Berlin si sub pseudonimul de Keinom - e practic un amplu album foto ce-i prezinta (in cateva fraze si imagini) pe cei mai de seama graff-eri si artisti urbani ai lumii. Pentru cei mai putini familiarizati cu fenomenul si/sau pentru cei ce se afla la inceputul carierei lor de artisti ai strazii, Cuvantul inainte al autorului precum si urmatoarele doua articole: O istorie a graffitiului din intreaga lume si Aici si acum au rolul de a face introducerea si de a dezvalui cat mai mult din aceasta arta controversata. Startul il dau Americile - continetul mama al artei urbane contemporane - lista ordonata alfabetic cuprinzandu-i printre altii pe: Cope 2, Daze, Flint, Persue, Swoon sau Vasko. Urmeaza Europa cu reprezentantii ei de seama: de la ultra-mediatizatul Banksy la veteranul parizian Alexone. Spre dezamagirea mea Romania nu e reprezentata de nici un graffer. Ma consolez cu faptul ca anul acesta crew-ul autohton Gipsy Kings a castigat locul 3 la faza finala a competitiei internationale Write4Gold. In fine, restul lumii - Africa, Asia, Australia si Noua Zeelanda - se anunta puternic din urma cu alde Faith 47, Kazzrock, Dmote si Kasino.

In urma cu doi ani, acelasi Nicholas Ganz a pus la cale un proiect la fel de intesant: Graffiti Women. E de fapt continuarea lucrarii de fata doar ca in centrul antentiei de aceasta data se afla doar femeile pasionate de arta urbana si de graffiti. Mi-as dori sa ajung sa tin in mana versiunea in romana si a acestei carti. Precum si a multor altora de acest fel. Deocamdata pe raftul librariilor avem Graffiti. Arta strazii pe cinci continente.

Graffiti. Arta strazii pe cinci continente