4Elemente.RO's Favourite HipHop Albums of 2007

Scris pe 08.01.2008 de DJ Strike

Oricat de mult ne-am dori, o mare parte din albumele bune de hiphop lansate in 2007 nu vor ajunge sa beneficieze de vreo recenzie ampla pe 4Elemente.RO. Si ar fi pacat sa nu le mentionam macar in treacat pe cele pe care le-am ascultat, pentru ca multe dintre ele vor deveni peste ani puncte de reper atat in industria muzicala de peste ocean cat si in cariera artistilor ce le-au creat. Am evitat realizarea unui clasament intrucat intentia noastra de aceasta data este consemnarea succinta a celor mai de seama produse ale anului care tocmai s-a incheiat. Se poate considera totusi ca oricare din albumele ce urmeaza ar fi notate pe scara noastra de valori cu cel putin 4/5.

Aesop Rock - None Shall Pass
Daca ati crezut ca ati elucidat misterul din spatele vorbelor psihanaliticului Aesop Rock, v-ati inselat! Samplingul si echivocul anxios caracteristice artistului semnat la Definitive Jux nu lipsesc nici de acesta data.

Black Milk - Popular Demand
Producatorul in varsta de 24 ani, declarat (de unii) drept urmasul pe tronul lasat mostenire de J Dilla, a pus in 2007 orasul lui Red Wings pe harta hiphop-ului american.

Blu & Exile - Below The Heavens
Coasta de Vest a demonstrat ca poate oferi publicului mult mai mult decat neo-gangsterii muzicali.

Brother Ali - The Undisputed Truth
Dupa sapte ani de munca, "fratele" reapare in atentia fanilor Rhymesayers cu cel de-al doilea album al sau, ce atinge culmile mai multor genuri muzicale precum reggae, blues si rap.

Common - Finding Forever
Reprezinta opera de maturitate (sau echilibru) a celui ce infatiseaza imaginea neo-rapperului (fie ca se imbraca de la Gap sau nu). Nu e Like Water For Chocolate sau Resurection dar e un model pentru cum ar trebui sa sune un album de hiphop in 2007.

DJ Jazzy Jeff - Return of the Magnificent
Will Smith era criticat pentru lirica slaba livrata pe fundalul beat-urilor "grele" semnate Jazzy Jeff. De acesta data avem de-a face cu o revenire intr-adevar triumfala si plina de soul a unuia dintre cei mai respectati DJ.

DJ Muggs vs. Sick Jacken - Legend of The Mask and The Assassin
Sumbra si sinistra, colaborarea dintre Sick Jacken (liderul trupei Psycho Realm) si DJ Muggs (responsabil pentru hit-urile Cypress Hill) devine incantatoare in urechile fanilor genului hardcore.

El-P - I'll Sleep When You're Dead
Diversitatea muzicii lui El-P ofera satisfactie paletei de public pretentios. Calatoria extraordinara prin sunete lasa urmari pe masura ce versurile adanci pastreaza un ecou in minte.

Jay Dee - The Delicious Vinyl Years
Inca odata, maestrul in productie - J Dilla - reapare in memoria noastra printr-o compilatie de nota 10, sustinuta de invitati si instrumentale fara cusur.

Kanye West - Graduation
Declarat invingator in lupta vanzarilor impotriva lui 50 Cent ce a defilat modest cu al sau Curtis, cel mai plin de sine MC si producator al orasului Chicago si-a incheiat in acest an studiile la universitatea hiphop-ului cu 8 nominalizari Grammy.

Pharoahe Monch - Desire
Include un cover excelent pentru Welcome to The Terrordome al celor de la Public Enemy precum si un ansamblu conceptual sustinut de o productie energica si un lirism multilateral.

Polyrhythm Addicts - Break Glass
Cvartetul format din Tiye Phoenix, Sabaam Sahdeeq, Mr. Complex si DJ Spinna aduce o abordare proaspata pe al doilea lor LP. "Unde-s multi si buni puterea creste si hip-hop-ul lejer sporeste."

Public Enemy - How You Sell Soul to a Soulless Person Who Sold Their Soul
La varsta de aproape 60 de ani, Chuck D si Flavor Flav continua sa tina aprinsa torta hip-hop-ului revolutionar, pastrand acelasi mesaj de doua decade incoace - Fight The Power!

Sa-Ra - The Hollywood Recordings
Albumulul trio-ului californian reprezinta unul dintre cele mai "cosmice" productii lansate de Babygrande Music, marcand o directie spre care multi producatori s-ar putea indrepta in viitor.

Soulstice - Dead Letters Perfect
Nu e cel mai tehnic MC de pa fata pamantului, dar iti poate oferi o auditie placuta.

Talib Kweli - Eardrum
MC-ul din Brooklyn a lasat la o parte colaborarile cu Mos Def si DJ Hi-Tek pentru a impaca atat "capra" din cluburi cat si "varza" din subteran in maniera unui produs de exceptie. La urma urmei, nu oricine o poate avea pe Norah Jones drept invitata...

4Elemente.RO's Favourite HipHop Albums of 2007